Megjelent a 2018.04.15 2.17-es verzió

Megjelent a NAV online számla jelentés teszt verzió. Kérjük tanulmányozzák a verzió leírását, regisztráljanak az online számla teszt rendszerbe, állítsák be a szükséges paramétereket és kezdjék el a tesztelést. Beállítható a teszteléshez egy számla áfa értékhatár, így Önök szabályozhatják, milyen mennyiségű számlával tesztelnek. Kérjük, jelezzék nekünk az esetlegesen felmerülő problémákat.   

2018.04.15 2.17 -es változat

  • A 2.17-es verzió még nem alkalmas a végleges NAV online számla adatszolgáltatásra, de a fejlesztések jórészt az ezzel kapcsolatban már megjelent dokumentációban leírt követelmények teljesítése érdekében történtek. A NAV online jelentés tesztelése elkezdhető, sőt javasolt, hogy jelentkezzenek az esetleges informatikai, ügyviteli problémák. Július 1-e előtt még mindenképpen programcsere szükséges!!! További információk és teszt regisztráció: https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/
  • Figyelem!!! A NAV jelenleg még folyamatosan fejleszti a rendszert, az közel sincsen kész. A verzió kibocsátásakor még csak kevés validáció működik, nem működnek a WARN üzenetek és alig működik a webes felület.
  • A Naplófajták beállítása törzs kezelése szigorúbb lett. 'S' szám képzésű kimenő napló (szigorú számadású számlázás) esetén utólag már nem változtathatóak meg a következő adatok: szám képzés módja, szám képzés formátuma, devizanem, biztonsági mód. 'S' szám képzésre csak új napló felvitelekor lehet állítani a kimenő naplót tehát nem lehet A vagy üres szám képzésű kimenő naplót S szigorúvá tenni. Ha nincs még tétel az ilyen naplóban, akkor persze törölhető, és fel lehet újra vinni.
  • Új ellenőrző törzsek kerültek be a rendszerbe: irányítószám/helység(település), ISO 3166 alpha 2 országkód, országon belüli régió kód, ISO 4217 devizanem kódok. Ezek a felhasználó által nem módosítható háttér törzsek. Megpróbáljuk ezeket a programfrissítések során frissen tartani. Ha hibát találnak benne, kérjük, jelezzék nekünk.
  • A Partnerek űrlap több ellenőrzéssel bővült. Nem enged partner adatváltoztatást menteni, ha az országkód ki van töltve (ha üres, az megfelel a HU országkódnak) de nem egyezik az ISO 3166 országkódok egyikével.
  • Amennyiben az országkódba érvényes külföldi országkódot írnak és a cég adószáma üres, a program rákérdez, hogy beírja-e az M jelet a cégtípusba (M: magánszemély vagy belföldi adószámmal nem rendelkező külföldi partner).
  • Belföldi partner esetén (országkód üres vagy HU ) az irányítószám beírására a program kitölti a helység nevét és a HU országkódot. Ha egy irányítószámhoz több helységnév is tartozik, akkor rákérdez, hogy megfelelő-e, és nem válaszra kínálja a következőt. Hibás irányítószám esetén hibát jelez, de a mentést engedi.
  • Belföldi partner esetén, ha az irányítószám üres, de a helységnév (a nagyvárosok kivételével) beírásra kerül és a program megtalálja, akkor beírja az irányítószámot és HU-t az országkódhoz. Ha az irányítószám-helységnév páros nem jó, hibát jelez, de a mentést engedi. A hibát a mező elhagyásakor és a mentéskor is jelzi. A kisbetű/nagybetű eltérés nem gond, de az ékezet eltérés igen. Nem jelez hibát, ha nincs megvéve a számlázás modul vagy nincs szigorú számadású számlázás napló, hogy a csak könyvelő cégeket a plusz ellenőrzés ne zavarja.
  • Külföldi partner esetén a helység mezőben lehetőség van régiókód elhelyezésére az ISO 3166-2 szerint a mező elején, / sima perjellel elválasztva a helységnévtől. Pl. US-NY/Bristol. A program ennek helyességét ellenőrzi, és nem enged hibás kódot rögzíteni.
  • A saját partner (-1 azonosítójú partner) neve a lista képernyőn szürke háttérszínnel jelenik meg. Lekérdezés üzemmódban ezen (saját) partneren állva az űrlap eszköztárán levő ? gomb megnyomására nem a partner info jelenik meg, hanem a program végrehajt egy ellenőrzést a teljes partnertörzsön végigfutva, és azon belföldi partnereknél, amelyeknél országkód vagy irányítószám-helység hibát talál, a lista képernyőn a megfelelő oszlopokat halványpiros háttérszínnel jelöli. Ahol az adószám üres, de nincs a partner cégtípusánál M-el jelölve (magánszemély vagy belföldi adószámmal nem rendelkező külföldi partner) ott az adószám oszlop háttérszínét halvány pirossal jelöli. Ennek segítségével könnyebb átfésülni és szükség esetén javítani a hibákat. Szállítók esetén, vagy ha nem használják a számlázást erre nincs feltétlenül szükség. Az ellenőrzés elején a program lehetőséget ad arra, hogy ha előfordul három karakter hosszú vagy kisbetűs országkód, kérésre átkonvertálja (levágja) két karakteresre és nagybetűsre az összes ilyen partnernél (pl. HUN -> HU )
  • A partnertörzsben az Adószám mező felirat kék színű lett. A feliraton kettős kattintásra bejön az alapértelmezett böngésző és megjeleníti a http://nav.gov.hu/nav/adatbazisok/adatbleker/afaalanyok/afaalanyok_egyszeru weblapot, ahol ellenőrizni lehet egy adószám meglétét és a hozzá tartozó cég adatait vagy a partner neve alapján is lehet keresni.
  • Kimenő számlázás esetén további ellenőrzések/szigorítások kerültek a rendszerbe: a számlafej mentésekor a program figyelmeztet, és nem enged menteni, ha a vevő vagy szállító országkódja ISO 3166 alpha 2 hibás és nem is enged menteni. Figyelmeztet ha a vevő vagy szállító régió kódja ISO 3166-2 hibás és nem is enged menteni. Figyelmeztet, ha a devizanem ISO 4217 hibás és nem is engedi menteni. Figyelmeztet, ha a szállító vagy vevő belföldi és az irányítószám-helység hibás, de engedi menteni. Ha az adott számla NAV online jelentésköteles lesz, akkor ez esetben a NAV erre - bár befogadja az adatszolgáltatást - üzleti hibát fog jelezni. Jelentésköteles számla esetén a felhasználó döntése (hogy mégis engedte a számlát elkészíteni) rögzítésre kerül.
  • Új beállítási lehetőség: IRSZ_SZIGORU       X Ha beállítják, akkor az előbbi esetben nem is engedi 2018.július 1-től az irsz-helység hibás számla mentését.
  • A program figyelmeztet és nem is engedi a számlafej mentését ha a munkaállomáson beállított rendszerdátum nem egyezik az SQL adatbázisszerver rendszerdátumával.
  • Kimenő számlán eddig a 'Jel' nevű mezőben lehetett G -vel jelölni a gyűjtőszámlát, illetve ide tette a program a számla elkészítésekor a partner e-szla mezőjét: X: elektronikus számla, T: tesztidőszak elektronikus számlája. A napló állomány kibővült új mezőkkel, és innentől egy új 'G' mezőben lehet jelölni a gyűjtőszámlát, És egy új 'E' mezőbe kerül az elektronikus számla jele (X,T). A 'Jel' mező innentől semmilyen más célra nem használható, mint az érvénytelenítő E és módosító M dokumentum jelölésére.
  • Új beállítási lehetőség: EU_ADOMENTES       ebben a beállításban kell felsorolni azon értékesítés áfa kategóriákat amelyeknek a számlán való előfordulása esetén a számlán kötelező a szállító és a vevő közösségi (EU) adószámának feltüntetése. Az áfa kódokat két karakter hosszban, vesszővel elválasztva és vesszővel lezárva kell megadni: aa,aa, Be kell állítani, ha használják a számlázást, és akkor a program számla készítésekor a közösségi adószám hiányára figyelmeztet.
  • Új beállítási lehetőség: AFA_HATALY_K       ebben a beállításban kell felsorolni azon értékesítés áfa kategóriákat amelyek az ÁFA trv. hatályán kívül esnek. Az áfa kódokat két karakter hosszban, vesszővel elválasztva és vesszővel lezárva kell megadni: aa,aa,  Kötelező beállítani, ha használják a számlázást, és előfordul ilyen, mert a NAV online jelentésben ezeket külön kell jelenteni. Ugyanígy kötelező a már korábbi jelentés kapcsán megjelent FORD_AFA_ERT beállítása is, mert a fordított adózás hatálya alá eső értékesítéseket is külön kell jelenteni!
  • Változtak, szigorodtak az érvénytelenítő és módosító okirat (számlával egy tekintet alá eső okmány) készítésének szabályai is. Kimenő számlázás naplóban a 'Jel' mező többé már nem a felhasználó által is beírható adat, hanem a program maga állítja. Érvénytelenítő és módosító okirat csak (eredeti) számláról készíthető, csak olyan számlára hivatkozhat (aminek a 'Jel' mezője üres).
  • Jellemzően úgy készíthetjük, hogy rálépünk az eredeti számlára és azon állva a 'tétel másolása' (F5) gombbal indítjuk a számlakészítést, és a feljövő kérdésre a 'számla érvénytelenítése' vagy 'számla módosítása' -t választjuk. Eddig nehézkes volt előző gazdasági év számláját tárgyévi naplóban érvényteleníteni vagy módosítani, ezért erre az a megoldás született, hogy el kell menni az előző évi naplóba, és rá kell lépni az eredeti számlára. A 'tétel másolása' (F5) gombbal a feljövő kérdésben lehet az 'eredeti számla megjegyzése' -t is választani. Ezután át kell menni a tárgyévi számlázás naplóba és ott bármelyik számlán állva a kimenő számla űrlapon (nem a tételeknél) a 'tétel másolása' (F5) gombbal a feljövő kérdésben a korábban megjegyzett számla számát írja ki, és ekkor az érvénytelenítést vagy módosítást választva a megjegyzett számla lesz a hivatkozott (eredeti) számla. Csak azonos napló más évébe belépve használható.
  • Csak olyan számláról készíthető érvénytelenítő és/vagy módosító okirat, amely az aktuális cégadatbázisban megtalálható, a régi gazdasági év adatainak törlésével megszűnik annak lehetősége is, hogy erről a programmal készítsünk érvénytelenítő vagy módosító okiratot. Kézi számlatömbbel persze továbbra is meg lehet ezt oldani.
  • Az érvénytelenítő okiratnak (jele:E)       csak a könyvelési dátuma és - bár ennek módosítását nem javasoljuk - teljesítési dátuma módosítható. A számlasorok nem módosíthatóak. Elkészítése előtt közvetlenül a program leellenőrzi, hogy az eredeti számlának ez lesz-e az első 'számlával egy tekintet alá eső okirata'. Ha nem (mert pl. készült azóta egy másik módosító okirat, ami az eredeti számlára hivatkozott), akkor nem engedi elkészíteni. Az érvénytelenítés csak az első okiratnál lehetséges.
  • Számla módosítása is csak eredeti számlára történhet. Az eredeti számla viszont több módosító okirattal is módosítható és érvénytelenítés után is van lehetőség - akár több, az eredeti számlát módosító - okiratot készíteni. Új módosító okirat első mentésekor a program megkérdezi, hogy az eredeti számla sorait hogyan másolja a módosító okiratra. (ne másoljon, mínusszal majd plusszal vagy csak plusszal, ha volt érvénytelenítő) (A korábbi SZHELYESBITO beállítás érvényét veszti). Módosító okiraton megengedett a számla fejadatainak szükség szerinti módosítása a vevőt kivéve (de a vevő adatai a partner törzsben változtathatóak). Módosító okirat tételsorai is szabadon módosíthatóak, a bekínált sorokból lehet törölni is és lehet újat is felvinni, de lehet a pluszos (helyes) sorokban akár csak az eladási egységáron változtatni. A számlafej megjegyzés mezőjébe szabadon lehet megjegyzéseket írni, de a program nem engedi a mező elejére beírt, az eredeti számlára való hivatkozást módosítani. A mentéskor egy ellenőrzés után a megjegyzés mező végére #...# karakterek között egyéb belső megjegyzéseket tesz, pl. kiírja a legutolsó módosító okirat sorszámát, vagy hogy az eredeti számla jelentés köteles volt-e.
  • Eddig a számlasor tételek űrlapon a ’Kor.’ gombbal csak azután lehetett választani korábbi értékesítéskor, ha a cikk már ki lett választva. Az új verzióban üres cikk esetén is lehet választani. Módosító okirat sorainál a ’Kor.’ gomb csak az eredeti (hivatkozott) számla (plusz az arra hivatkozó módosító okiratok) soraiból enged választani. Így - ha egyáltalán nem kértünk tétel másolást a módosító okirat mentésekor - a ’Kor.’ gombbal egyes számlasorokat is könnyen mínuszolhatunk, majd megírhatjuk egy új sorban helyesen.
  • A program a normál számlán mínusszal írt sorokat (visszáru, göngyöleg visszáru, előleg beszámítás) normál számla adatszolgáltatással jelenti akkor is, ha van a számlasorban automatikusan bekerült vagy kézzel valahova beírt korábbi számlára való hivatkozás. Ha (pl. a visszárut) számlát helyettesítő okmányként akarják kezelni, akkor ne egy normál számlára kerüljön, hanem külön módosító okiratként kezeljék. Ekkor a NAV online számla adatszolgáltatásba is módosító okiratként kerül.
  • A számla kelte egy még készítés alatt levő számlán eltérhet ugyan a mai (rendszer) dátumtól de ha a program a számla elkészítésekor nem a mai dátumot találja a számla kelt mezőben, akkor azt mai napi rendszerdátumra javítja, hibaüzenetet ír erről és nem készíti el a számlát lehetőséget adva arra, hogy a lejárati dátumot a felhasználó esetleg még javíthassa a számla elkészítése előtt. (a korábbi SZ_KELTE_MAI beállítás érvényét veszti)
  • A számla kibocsátójának (a szállítónak) és befogadónak (vevőnek) az adószáma nem lehet azonos.
  • Miután a 2018. július 1-től várhatóan hatályos NGM rendelettervezet 2.§.(6) szerint: 'A számlázó programmal előállított számla, számlával egy tekintet alá eső okirat ... abban az időpontban minősül kiállítottnak, amely időponttal a számlázó program az előállított számla, számlával egy tekintet alá eső okirat adatait lezárja', valamint a NAV online számla adatszolgáltatás dokumentációja is érvénytelenítő dokumentumot ír elő, így a továbbiakban a programban eddig benne levő 'Rontott bizonylattá minősítés' (ha a kiállítás megtörtént, de nem történt számla kibocsátás) lehetősége megszűnik a szigorú számadású kimenő számlanaplókban. Vagyis függetlenül attól, hogy a számla befogadója rendelkezésére bocsátottuk-e a számlát vagy nem, a kiállított számla csak érvénytelenítő okirat kiállításával érvényteleníthető. A korábbi verziókkal R 'Rontott' (ki ne bocsátott bizonylattá) minősített rontott számlák természetesen továbbra is R rontottként látszanak és a kezelésük sem változik (nem látszanak a rendszerben, csak a számla naplóban/iktatókönyvben).
  • A nem szigorú számadású kimenő naplókban (szám képzés módja üres vagy A) megmarad a rontás lehetősége. A mező a képerny jobb oldalára középre kerül. Ahol eddig proforma számlát esetleg szigorú számadású naplóban készítettek lerontással, ott javasoljuk, hogy még a 2.17 verzióra váltás előtt állítsák át a naplóban a szám képzés módját A-ra (mert a verziócsere után ez már nem lesz lehetséges). Eddig nem szigorú számadású kimenő naplóban számla nyomtatás kérésekor a program nyomtatott egy számlához hasonlító bizonylatot, de nem írta rá: SZÁMLA. Ezután HUF és devizás esetben is ezt írja rá a fejlécben: PROFORMA
  • Az új verzóban a program - a munkaállomás internet elérése esetén - a bizonylat rögzítő űrlapokon üres árfolyam mezőn megkísérli az aktuális napi (könyvelési dátum alapján) MNB árfolyamnak az MNB honlapjáról történő lekérdezését és ennek eredményéről üzenetben tájékoztat, beírja az árfolyamot, valamint ha szükséges, felkínálja az új árfolyam akár azonnali felvitelét a devizaárfolyamok törzsbe.
  • Ha nem MNB árfolyamot használnak, akkor az ARF_MNBNEMKE * beállítással lehet azt minden naplóban letiltani. Ha csak néhány naplóban nem kell az MNB árfolyam használata, akkor azt az ARF_MNBNEMKE       nnn,nnn,nnn,   beállítással lehet elérni, ahol nnn a napló, amelyben nem kell az MNB árfolyam. A naplókat 3 karakterre kell szükség esetén szóközzel kiegészíteni és (az utolsót is) vesszővel kell lezárni.
  • Új beállítási lehetőség. Be lehet állítani, hogy mely felhasználók jogosultak a saját (-1 –es azonosítójú) partner legfontosabb (a jelentésben szereplő) cím, adószám, stb. adatainak, és a NAV online számla jelentés során egyes speciális műveletek indítására. NAVONLINETSU felhaszn,felhaszn2,   ahol az erre jogosított felhasználókat kell vesszővel elválasztva és a végén lezárva felvinni.
  • Tesztelési célú további beállítási lehetőségek a NAV online számla jelentéssel kapcsolatban: NAVONLINEADO az online számla teszt rendszerbe regisztrálás során használt (saját) adó törzsszám (8 kar.), NAVONLINEUSR technikai felhasználó kapott neve, NAVONLINEPWD a technikai felhasználó megadott jelszava, NAVONLINEKEY kapott XML aláíró kulcs, NAVONLINEEXK kapott cserekulcs. Ezeket az értékeket lehetőleg a regisztrációs weblapról kijelöl/kimásol, ide bemásol módszerrel végezzék. Ezek a beállítások a rendszer paraméterek törzsben a beírás után adatvédelmi okból kódolásra kerülnek, vagyis ha nem a beírt (bemásolt) értéket látják, az normális. Ugyanezen beállításokat kell majd az éles indulás előtt az éles online számla rendszerbe való regisztrálás után ott felvitt technikai felhasználó éles adatainak rögzítésére.
  • A fenti sorok egyikén állva ha Megjegyzés mezőbe (nem a tartalomba!) beírják: teszt  akkor ENTER-re a program leellenőrzi a NAV kommunikációt, a felvitt kódok helyességét, és ennek eredményét a mezőbe visszateszi. Az itt kiírt adatban szereplő ABORT és ERROR csak azt jelenti, hogy az üres sorokkal beküldött szándékosan hibás számla nem került befogadásra, de a sor végén ’a NAV teszt sikeres’ üzenet a kommunikáció sikerességét jelenti.
  • NAVONLINETEH tesztidőszakban a jelentendő számla áfa értékhatára (M: magánszemély vagy belföldi adószámmal nem rendelkező külföldi vevő esetét kivéve, mert ezen értékesítéseket nem szabad jelenteni). 2018.06.30 után, illetve majd a tesztidőszak után megjelenő ’éles’ online jelentésre alkalmas programverzióban a beállításnak nincs hatása. Csak az előző pontban leírt beállítások után kell beállítani. Ha a teszt adatküldések során esetleg fellépő hibaüzenetek zavarják a munkát, akkor az értékhatár növelhető vagy akár a beállítás törölhető. Ha éppen fordítva, teljes tesztelést szeretnének, az értékhatár csökkenthető akár -9999999999 -ig (hogy minden érvénytelenítő számla is menjen).
  • Új (csak kiírási) mezők a kimenő számla űrlapon alul : ’J.’ NAV online jelentésbe tartozó, jelentendő számla: X       (tesztidőszakban: T). Ha üres: nem tartozik a jelentésbe.
  • ’S.’ NAV online jelentés státusza. Üres: nem jelentett (még) (a lista képernyőn a számlaszám kék, ha jelentendő, de a jelentés még nem sikerült, a beküldött számla adatszolgáltatás státusza még nem érkezett vissza), O: Ok(DONE), a számla adatszolgáltatás hibaüzenet nélkül megtörtént (a lista képernyőn: zöld), W: Warn(DONE), a számla adatszolgáltatás megtörtént, a NAV rendszer üzleti validációs hibát jelzett (sárga). E: Error(ABORTED), bár az adatok jelentése megtörtént, de a számla adatszolgáltatás nem valósult meg valamilyen validációs hiba miatt(piros). K: kézi adatszolgáltatással lett megoldva a hiba (szürke)
  • E két mezőtől jobbra egy (kiírási) memo (naplózási célú) mező tárolja a NAV kommunikációval kapcsolatos fontosabb dolgokat, esetleges Warn/Error hibaüzeneteket.
  • Ha a fenti beállítások tesztelési célból megtörténtek, akkor a program jelentésköteles számla esetén még a számla elkészítés előtt egy ú.n. tokent kér a NAV (teszt) szervertől, és az elkészítés előtt további ellenőrzéseket végez. Ha technikai hiba, internetelérés hiánya, NAV üzemszünet stb. miatt nem kap tokent, jelzi, hogy a jelentés várhatóan nem tud rögtön elmenni, de engedi a számla elkészítését a választ feljegyezve. Ha a NAV szerver UTC idő eltér a helyi SQL szerver UTC idejétő 6 óránál többel, figyelmeztet de engedi a számla elkészítését a választ feljegyezve. A küldendő XML fájlon előzetes XSD ellenőrzést végez, és hiba esetén figyelmeztet de engedi a számla elkészítését a választ feljegyezve. A program minden jelentendő számla adatait a számla elkészítésekor a nyomtatási feladat kiadása után azonnal megkísérli elküldeni, és ha ez a szinkron kommunikáció sikeres, az adatküldést igazoló tranzakciós ID-t eltárolja. Ha nem sikerült a küldés, akkor erről figyelmeztetést ad, és enged tovább dolgozni. Még a sikeres adatküldés esetén sem vagyunk készen az adatszolgáltatással, mert ezután a NAV-nál egy aszinkron feldolgozás lefutása után (ígéreteik szerint éles rendszerben kb. 4-5 perc lesz) lehet csak megtudni a feldolgozás eredményét. A program a következő esetekben végez összetett kommunikációt a NAV szerverrel: 1,) a számlázó programba való belépéskor 2,) a lista képernyőre egérrel való minden átváltáskor 3.) a számlázóból való kilépéskor   Egyszer lefut, és minden számlán, amelynél szükséges, végrehajtja a szükséges lépést (akkor is, ha az másik naplóban van, vagy kívül esik a napló megnyitásakor megadott tól-ig időszakon, vagyis nem csak azokon a számlákon, amelyeket a felhasználó lát, hanem mindegyiken, amelyiken szükséges. De csak ebben a cégben! Másik (könyvelt) cég adatait ez nem érinti! Ha tehát a felhasználó az utolsó jelentés köteles számla kiállítása után még a számlázóban marad addig, amíg annak státuszát is le tudja ellenőrizni (úgy, hogy átlép egérrel a lista képernyőre) és meggyőződik az adatszolgáltatás megtörténtéről, akkor már nyugodtan kiléphet a számlázóból.
  • Ha a kilépéskor a program úgy látja, hogy vannak még NAV feldolgozandó számlák, akkor ezt jelzi, és lehetőséget biztosít arra, hogy kilépés helyett a felhasználó a számlázót egy időzítetten állandóan futó állapotban hagyja abból a célból, hogy ha később elhárul a NAV kommunikációt akadályozó technikai probléma (nálunk, vagy a NAV-nál), akkor a jelentés/adatszolgáltatás késedelem nélkül megtörténhessen. Nem gondoskodik más folyamat a küldésről, vagyis ha a szerver vagy munkaállomás kikapcsolásával fejeződik be a munka, az adatszolgáltatás nem fog megtörténni. Az E (Error) státuszú számlák létét a program be/kilépéskor jelzi, de ezeket csak jelzi, ezekkel nem tud mit tenni, ezek esetében felhasználói beavatkozásra vár.
  • Ha a NAVONLINETSU -nál beállított jogosult felhasználó E (error) státuszú számlán a Részletek képernyőn a ’S.’ státusz mezőn kettőset kattint, azzal (mentés után) átállíthatja azt K státuszúra jelezvén, hogy ennek kézi adatszolgáltatása a NAV erre szolgáló webes felületén a programtól függetlenül megtörtént.
  • A rendszer (alap) számlariportok kiegészültek egy felirattal. Ha a vevőnek nincs kitöltve az adószáma, és a partner törzsben (nem a számla űrlapon alul!) a ’Ct.’ Cégtípus mezőben M szerepel (magánszemély vagy belföldi adószámmal nem rendelkező külföldi cég), akkor a nyomtatott számla jobb oldalán a vevő adatoknál az adószám helye közelében a program kiírja: ’belföldi adószámmal nem rendelkezik’. Ezzel egyértelműen megkülönböztetve attól az esettől, amikor a számla befogadójának (vevőnek) egyszerűen csak nincs kitöltve az adószáma a partnertörzsben.
  • A programban lehetőség van kihasználni a gazdasági év 5. karakterét. Eltérő üzleti évre váltás, előtársaság, átalakulás, felszámolási eljárás indulása esetén a ’Gazdasági évek’ törzsben új gazdasági év vihető fel az előzőnél nagyobb 5. karakterrel azonos évvel. Pl. Kft.-ből Zrt-vé váláskor 2018   (Kft.) után: 2018Z       (Zrt) Ilyen esetekben eddig – folytatva a naplókat - számlaszám ütközés fordulhatott elő, hiszen minden új gazdasági évben a sorszámozás 1-től indul. Mostantól a program a nem üres 5. karakterű évekbe való rögzítéskor az E?? és K?? naplókban megpróbálja automatikusan biztosítani, hogy szám ütközés ne forduljon elő, így nem kell új naplókat nyitni, vagy hozzányúlni a szám képzés formátumához (amihez szigorú számadású kimenő naplóban már nem is lehet). Ha a naplófajtáknál tárolt szám képzés formátuma rövidebb volt 10 karakternél, akkor a program a szám képzés formátumában az első # karakter elé beteszi a gazdasági év 5. karakterét, vagyis pl. B??-##### ->       B??-Z#####. Ha a szám képzés formátuma kihasználta a max. 10 karaktert, akkor a program az első # karakter helyére teszi be a gazd. év 5. karakterét, vagyis pl. KH/??-#### ->       KH/??-Z###   (a kiállítható bizonylatok száma így csökken!)
  • A Naplófajták beállítása törzsből való kilépéskor a program ellenőrzést végez, és figyelmeztet, ha az       S szám képzésű K?? kimenő naplókban számlaszám ütközésre lát lehetőséget.
  • A program szigorú számadású számlázás naplóban nem állít ki a beállított pl.:#### karakterek által meghatározott maximális számot: 9999, hanem figyelmeztet, hogy elértük a maximumot. Új naplót lehet nyitni ilyenkor.
  • Rendelés/ajánlat naplókban a felső és lenti fix bekínált bizonylat szöveg fajta beállítható: REND_SZ_Fnnn és REND_SZ_Lnnn ahol nnn a napló kódja.
  • Új beállítási lehetőség. Ahol az elektronikus számlák EDI módszerrel készülnek kötelező beállítani: EDI_SZAMLAZA  X
  • Figyelem! Az új (kötelezően beépített) NAV online jelentés adatmezők a frissítés során az adatbázis(ok) méretét 5-10%-al növelhetik. Frissítés előtt kérjük, olvassák el, amit a Telepítési útmutatóban ezzel kapcsolatban javaslunk.