Aktuális programfrissítés letöltéseFigyelem!!! A számlázó modult használó felhasználóinknak - ha régi (2.23 vagy korábbi) programverziót használnak - legkésőbb 2019 ápr. végéig programot kell frissíteniük, mert az online NAV számla jelentés onnantól nem fog működni! Friss hír: Utolsó pillanatban elhalasztották, az új időpont: június 2.
Ezen kívül szükséges a számlázó munkaállomások ellenőrzése, mert április 29-től a NAV az éles online számla kommunikációban kötelezően átáll a TLS1.2 -re. Ellenőrzési lehetőségek IE böngészővel:
Be kell lépni a NAV online számla webes felületre az adott munkaállomásról (a webes felület már TLS1.2-t használ). Vagy:
https://www.ssllabs.com/ssltest/viewMyClient.html (a protocol support részen ellenőrizhető)
https://tls-v1-2.badssl.com:1012 (zöld ablak megjelenik)
Ha nem működik, a Windows frissítéseket naprakészre kell hozni, illetve még Windows 7 gépen indítható:
MicrosoftEasyFix51044.msi
További információk az Onlineszamla weblapon (kezdőlap és Informatikai változások / Fejlesztői napló) Ez látszólag a fejlesztőknek szól, valójában a felhasználók (rendszergazdák) feladata a TLS1.2 biztosítása, mert nekünk nincs lehetőségünk a felhasználók gépeit elérni, állítgatni.


PRO_FRIS.EXE v2.27 (2019.09.20)

Rövid videó a 2.17 NAV online teszt beállításról

Telepítési útmutató
A programfrissítés után egyes hálózati munkaállomásokon a frissített program első indításakor rövid ideig egy fekete ablak látszik, ez nem jelent hibát.

A legutóbbi változások listájaProgramfrissítések

2019.09.20 2.27 -es változat

2019.09.20 2.27 -es változat

 • Új mező a Tárgyi eszköz űrlapon: Besorolás C(20)
 • Áfa előre határolás működésének kiegészítése: EUR-ban könyvelő cégek is használhatják, fordított áfa, EU beszerzés áfa is elhatárolható

2019.08.23 2.26-os változat

2019.08.23 2.26 -os változat

 • Hibajavítás: egyes ritkán előforduló esetben devizás értékhatár feletti számla egyidejű árfolyam változtatása ÉS nyomtatása/elkészítésekor a számla NAV jelentése elmaradt (a program az adatbázisban tárolt, és nem az éppen javított árfolyammal számolta az áthárított áfa értékhatárt, míg a nyomtatott számlán már jó értékek szerepeltek).  Ha a számla a hagyományos, megszokott módon készült, vagyis a devizás számla fejadatainak (árfolyamának) kitöltése és mentése után vitték fel a számlasorokat, majd ezt követően ellenőrizték, nyomtatták, úgy a program helyesen működött. Javasoljuk a devizás értékhatár feletti számlák visszamenőleges ellenőrzését. 
 • Kérjük, rendszeresen indítsák a Kész lekérdezések/Pénzügy/'Számlázás - NAV Online jelentés adatai' ellenőrző listát!
 • Új egyedi listák: ~PARTNER   és ~TARGYIA   (ezek egyes memo mezők első 250 karakterét is átadják excel export esetén)

2019.02.17 2.25 -ös változat

2019.02.17 2.25 -ös változat

 • Az Egyenlegközlő lekérdezésnél is meg lehet adni egy lejárati dátumot (alapértelmezetten: 9999.12.31 ha nem használjuk), de ennek működése más, mint a Felszólító levélnél. Ott csak a megadott dátumnál régebbi lejáratú számlák maradnak, itt viszont csak azon partnerek számlái, amelyeknek van legalább egy, a megadott dátumnál régebbi lejáratú számlája. (Megjegyzés: felszólító levelet lehet az Egyenlegközlő levél lekérdezéssel is készíteni a fejléc, és a fej/lábszövegek átírásával és fordítva is, egyenlegközlőt is lehet a Felszólító levél lekérdezéssel.)
 • A Felszólító/egyenlegközlő _05 (lejárat szerinti sorrend) listájába is beépült a .pdf -es emailküldés a _01-es listához hasonlóan.
 • A ~PTGSZLH kiegészült, van lehetőség a jelentésbe kerülő tételeket üres adószám ill. országkód szerint szűkíteni
 • Új törzs került be: Minimum készletek. A cikktörzsben eddig is megvolt a lehetőség minimum és optimum készletszintek megadására, és az ott megadható adatok továbbra is használhatóak (ha az pl. a fő raktárra vonatkozik), de az új törzzsel lehetőség nyílik más raktárakban is minimum és optimum készletszintet megadni. A cikktörzsben az űrlap eszköztárába bekerült egy új nyomógomb: Min.k., így egy cikken állva könnyen felrögzíthető a cikk egyes raktárakhoz tartozó minimum és optimum készletszintje.
 • A Készlet info lekérdezés indító paraméter ablaka kiegészült egy (Rakt/M.) mezővel. Figyelem! Ennek tartalma nem befolyásolja a megjelenő készlet mennyiségeket, azt továbbra is az Ért.k. értékesítési körzet határozza meg! A mező csak a minimum készletszintek betöltését befolyásolja. Ha üresen marad, akkor a készlet info-ban megjelenő minimum és optimum készleteket a program az eddigiek szerint a cikktörzsből hozza. Ha viszont itt megadnak egy raktárat, akkor a minimum/optimum készletszintek az új törzsből jönnek úgy, hogy ha ott nincs az adott cikkhez (és a megadott raktárhoz) tétel, akkor a mezők üresen maradnak. 
 • Az új Minimum készletek törzsben EDI feladás/fogadás lehetősége. Beállítása: EDI_M_FELADA  X  A törzsből főmenü/eszközök/EDI feladás-t indítva létrehoz egy  EDI_MIK.TXT  tabulátorral határolt szövegfájlt, amiben cikkszám, raktár, minimum készlet és optimum készlet oszlopok vannak. EDI_M_FOGADA  X     A törzsből főmenü/eszközök/EDI fogadás-t indítva ugyanolyan nevű, és struktúrájú EDI_MIK.TXT -ből beolvassa az adatokat. Újat visz fel, módosítja a mennyiségeket, ill. ahol a szövegfájlban a minimum készlet 0, és volt ilyen tétel, rákérdez és Igen-re törli.
 • Az EDI_KONY 'egy bizonylat könyvelési tételeinek importálása' funkció kibővült egy oszloppal. Egy bizonylat 'könyvelési tételek' ablakában állva egy bizonylathoz plusz könyvelési tételsorokat lehet importálni előzőleg a \profit mappába EDI_KONY.TXT néven excelből 'tabulátorral tagolt szövegfájl' formátumban elmentett fájlból. A mezők kötelező sorrendje: főkönyvi szám, partner neve, T/K, érték, hivatkozási szám, devizanem, devizaérték, khely, munkaszám, ktgnem, szöveg (ami nem kell, legyen üres)

2019.02.04 2.24 -es változat

2019.02.04 2.24 -es változat

 • A 2019-es évben változott a 1965 ált.forgami adó ABEV nyomtatvány struktúrája, így a 2019-es időszakra vonatkozóan a korábbi programváltozatokkal nem lehet az áfa bevallást átadni, csak ezzel az új verzióval. A saját lekédezések között megjelent a ~ MG_BE19 és ~VASBE19 idei évre vonatkozó lista/átadás is mg.termény illetve vas esetére.
 • Áttértünk a NAV online számla rendszer január végén megjelent 1.1 verziójára. Figyelem!!! A régi (2.23 és korábbi) programverzióról legkésőbb 2019 ápr. végéig át kell térni a 2.24 vagy mindenkori legfrissebb programverzióra!
 • A NAV 1.1 online számla verzióban új elemként a NAV által elvárt formátumban kötelező jelenteni a mennyiségi egységet. A NAV jelentés értékkészlete: PIECE,KILOGRAM,TON,KWH,DAY,HOUR,MINUTE,MONTH,LITER,KILOMETER,CUBIC_METER,METER,LINEAR_METER,CARTON,PACK és végül: OWN, ha az előbbiek egyikébe sem sorolható be a mennyiségi egység. Programunk a szokásosan előforduló mennyiségi egységek automatikus konverzióját elvégzi az alábbiak szerint jelentésköteles számla esetén:
 • DB  ,DB. ,DRB ,DRB. mennyiségi egység esetén PIECE  (Darab) -ot jelent (a kisbetűket a mennyiségi egységben előtte nagybetűsíti, így azzal nem kell foglalkozni)
 • KG  ,KG. esetén KILOGRAM (Kilogramm) -ot jelent
 • T   ,T.  ,TON ,TON. esetén TON (Tonna) -t jelent
 • KWH ,KWH.,KWÓ ,KWÓ. esetén KWH (Kilowatt óra) -t jelent
 • NAP ,NAP.,N   ,N.  esetén DAY (Nap) -ot jelent
 • ÓRA ,ORA ,Ó   ,Ó.  ,O   ,O.  ,ÓRA.,ORA. esetén HOUR (Óra) -t jelent
 • PERC esetén MINUTE (Perc) -et jelent
 • HÓ  ,HÓ. ,HO  ,HO. ,HÓN ,HÓN.,HON ,HON. esetén MONTH (Hónap) -ot jelent
 • L   ,L.  ,LIT ,LIT. esetén LITER (Liter) -t jelent
 • KM  ,KM.  esetén KILOMETER (Kilométer) -t jelent
 • M3  ,M3. ,KÖBM,M 3  esetén CUBIC_METER (Köbméter) -t jelent
 • M   ,M.  ,MÉT.,MÉT esetén METER (Méter) -t jelent
 • FM  ,FM. ,F.M.  esetén LINEAR_METER (Folyóméter) -t jelent
 • KAR ,KAR.,KART,#   esetén CARTON (Karton) -t jelent
 • DOB ,DOB. esetén PACK (Doboz) -t jelent
 • egyéb esetben OWN (Saját) -ot jelent és jelenti a számlán szereplő mennyiségi egységet is.
 • Kérjük, egyszer ellenőrizzék le a mennyiségi egység törzset, húzzák jobbra az új verzióban megjelent új oszlopokat a vastag vonalon egér lenyomva tart+jobbra húz módszerrel, és ellenőrizzék a NAV mee oszlop tartalmát, hogy helyesen végzi-e el a PROFIT program a fenti konverziókat. Amennyiben találnak olyan mennyiségi egységet, ahol a program által konvertált érték nem megfelelő, pl. Önöknél van   ho    mennyiségi egység, aminek értelme, neve Hordó és az nem MONTH (Hónap), hanem OWN (Saját) kell, hogy legyen a jelentésben, akkor vigyenek fel egy rendszer paramétert: NAV_MEE_HO kóddal, és a tartalma legyen: OWN        Vagy ha Önöknél pl. Dr. a darab, akkor vigyenek fel egy rendszer paramétert: NAV_MEE_DR.   és a tartalma legyen   PIECE    Ezután újra ellenőrizzék a mennyiségi egység törzs NAV mee oszlopát, hogy a jelentés megfelelő legyen és biztosítsák, hogy illetéktelenek ezeket a NAV mennyiségi egység beállításokat később ne változtassák. Új mennyiségi egység felvitele után a fenti ellenőrzést újra el kell végezni a mennyiségi egység törzs újbóli megnyitásával!

2018.12.11 2.23 -as változat

2018.12.11 2.23 -as változat

 • Új St. státusz (aktív/inaktív) mező a Gépjárművek törzsben. Az eladott gépjárművek szürkék lehetnek.
 • Kimenő számláknál ha a HITELK_ELLEN be van állítva, és volt előleg számlázva, a program a vevő kiválasztásakor ezt a tényt a vevő nevét narancssárga színnel kiemelve jelzi. Az első számlasor felvitelekor az eddigi módon szintén figyelmeztet erre.
 • A szállítólevél naplóban egy új mező jelent meg: szállítás dátuma. Csak infomációs mező, a készlet továbbra is a Mozg. dátuma dátummal mozog.
 • A program bizonyos esetekben engedte a megvásárolt felhasználói (munkaállomás) licenszszám elérésén túli munkaállomásokról való belépést is, ennek ellenőrzése javítva lett. A régebbi verziókkal előállhatott az a helyzet, hogy egy cégnél (cégcsoportnál) valójában (jóhiszeműen) többen használták a PROFIT programot, mint amennyi licenszet vásároltak. Javasoljuk, hogy az új verzióra váltás előtt esetleg ellenőrizzék, hogy a rendszeresen használt munkaállomás szám nem haladja-e meg a megvásárolt munkaállomás licenszszámot. A megvásárolt licenszszám a Rendszer paraméterekben az ERVENYESITES sorban levő tartalomban látszik, annak a legvégén levő szám. Az éppen élő SQL kapcsolatokat pedig a saját lekérdezések/~KAPCSOL.FRX lekérdezés indításával láthaják, ott látszanak az SQL szerverhez éppen kapcsolódó munkaállomások névvel. Licensz kérdéssel, bővítéssel talán jobb, ha még a verzió váltás előtt megkeresnek minket.

2018.09.25 2.21 -es változat

2018.09.25 2.21 -es változat

 • Új 2 karakteres adatmező a napló állományban a beérkezett és kimenő számlák esetén: Stat. Pénzügyi státusz / ill. fizetési felszólítás státusza. Beérkezett számlák esetén a számla befogadásának, igazolásának, fizethetőségének státusza kerülhet ide, kimenő számlák esetén pedig az, hogy az adott kimenő számlára vonatkozóan milyen (erősségű) fizetési felszólítás ment ki. Ez a mező látszik és így szűrhető a pénzügyi rendezetlen tételek lekérdezésben. Látszik a bank/pénztárban is a kiegyenlített/kiegyenlítendő számla választó listájában. A pü. státusz mező tartalma mögött nincs törzs, az szabadon megadható.
 • A felszólító levél készítésekor a paramétereknél van lehetőség egy (új) státusz megadására, és a 01-es lista indításakor lehetőség van kérni, hogy ez a státusz automatikusan íródjon be a nyomtatásban érintett számlákhoz új státuszként.

2018.07.07 2.20 -as változat

2018.07.07 2.20 -as változat

 • Mivel a 2.19-es verzió kibocsátása után a NAV a https://onlineszamla.nav.gov.hu/kerdesek_es_valaszok felületen új kérdés-válaszokkal a 32. pontban a bevezetés előtti utolsó pillanatokban tovább bonyolította annak eldöntését, hogy egy számla jelentés köteles-e vagy nem, így javasoljuk a 2.20 verzióra frissítést. Ebben a program az aktuális számlát jelentés kötelesnek ítéli akkor is, ha a számla összesített áfa tartalma az értékhatár alatt marad, de a számla pozitív értékű sorainak áfa tartalma az értékhatárt eléri ill. meghaladja. (Megjegyezzük, hogy korábban kaptunk ezzel ellentétes értelmű NAV állásfoglalást is.) Ha mégis úgy ítélik meg (vagy később a NAV változtat ezen az elváráson), akkor egy új NAVONLINETNN  X beállítással az eredeti működés (az értékhatár megállapítása a számla össz. áfája alapján történik) visszaállítható.
 • Új beállítási lehetőség: NAVONLINETMI   Amennyiben úgy döntenek, hogy minden számla jelentését/online küldését szeretnék értékhatártól függetlenül, akkor állítsák be:  NAVONLINETMI  MINDET        A beállítás nem visszamenőleges hatályú! A beállítás tényéről, időpontjáról kérjük, vegyenek fel jegyzőkönyvet. Ekkor a program értékhatártól függetlenül jelentés kötelesnek vesz és beküld minden elkészült számlát. A partnertörzsben a Ct. cégtípusban M-el (magánszemély, vagy más, belföldi adószámmal nem rendelkező pl. külföldi cég) jelölt, belföldi adószámmal nem rendelkező számla befogadónak kibocsátott számlák továbbra sem kerülnek jelentésre. Figyelem! A program továbbra is csak az értékhatár feletti számlák esetén figyelmeztet, ha hiányzik az adószám, hogy vagy töltsék azt ki, vagy jelöljék a partnert M-el, így az értékhatár alatti, adószám nélküli, de M-el nem jelölt partnernek készülő számlák is elküldésre kerülnek. Mivel a NAV-nak jelenteni csak a belföldi adóalanyok felé kibocsátott számlák adatait kell/szabad, ezért - ha ezt a beállítást választják - minden esetben gondoskodjanak arról, hogy a belföldi adószámmal nem rendelkező partnereket (magánszemélyeket) M-el jelöljék! 
 • Új ellenőrzési célú lista megadható számla kelte tól-ig időszak elkészült számláiről, amin a NAV online jelentés adatai (jelentés köteles-e, státusz, tranzakciós ID, token, NAV és saját szerver UTC idő, szöveges státusz, esetleges Error vagy Warn üzenetek) is látszanak. Kész lekérdezések / Pénzügy / Számlázás NAV online jelentés.
 • Pénztárban a napi kp-s számlák egy bevéten való automatikus kiegyenlítése kibővült annak lehetőségével, hogy a 3 -tól eltérő fizetési típus is kezelhető (pl. bankkártyás). Használata: pénztárban új bevéten 5ft-al felvitt tételen a szöveg mezőbe: [KB ]6]  (ha pl. KB a napló, és 6 a használni kívánt fizetési típus)
 • Az Áfa lista / AFALE_05 értékhatár feletti tételek listája és M lapok xml készítés módosult úgy, hogy 2018.07.01 utáni időszak lekérésekor már nem figyeli, hogy értékhatár alatti beérkezett számlák összesen elérik-e az értékhatárt

2018.06.18 2.19-es változat

2018.06.19 2.19 -es változat

 • A 2.19-es az első olyan verzió, amely alkalmas a végleges éles NAV online számla adatszolgáltatásra. A verzióra való frissítéssel az esetleges korábbi NAV teszt kommunikációk adatait (státuszok, tokenek, tr id-k, üzenetek) a program törli, de természetesen a számlák megmaradnak (fehér színű sorral).
 • Aki 06.18-a előtt regisztrált, az a TESZT NAV rendszerbe regisztrált, vagyis új regisztráció szükséges az éles rendszerbe https://onlineszamla.nav.gov.hu/
 • Az elsődleges felhasználó regisztrációja után a cégbe belépve egy új technikai felhasználót kell felvinni egy jelszó megadásával. Utána kulcs generálást kell kérni. A PROFIT-ba a rendszer paraméterek törzsbe ennek a technikai felhasználónak a bevitt/kapott adatait kell berögzíteni. Egy cégnél egy technikai felhasználót lehet/kell megadni, másikra csak akkor lehet szükség, ha más számlázó programot is használnak. A kódokat jobb kimásol/beilleszt módszerrel bevinni, mert a kézi begépelés nem szokott sikerülni. (a Chrome böngészőben a mezőn kettős kattintásra jobb egérgombbal lehet megnyíló menüből a Másol-t kérni) A rendszer paraméterek törzsbe az Új (F4  vagy Ctrl N) gombbal fel kell vinni a következő kódokat, ha nem léteznek.
 • NAVONLINEPWD    Ide a technikai felhasználó létrehozásakor megadott jelszót kell beírni. Az adat beírásakor ENTER-re egy kérdés jön, arra Igen után a tartalom elkódolódik.
 • NAVONLINEUSR    A technikai felhasználónál a kulcsgenerálás során megjelenő felhasználónév.
 • NAVONLINEKEY    XML aláírókulcs
 • NAVONLINEEXK    Kapott cserekulcs 
 • Az adatok beírása után az egyik ilyen soban a mentés után az alsó Megjegyzés mezőbe (nem a tartalomba!) a    teszt   -et írva ENTER-re lefut egy teszt kommunikáció, ha van internetelérés, és más technikai problma (tűzfal, Panda vírusirtó stb.) nem akadályozza és ha jók voltak a beírt adatok, akkor a program kiírja, hogy sikeres a tokenkérés. Ezt a tesztet a többi munkaállomáson is meg kell ismételni.
  További szükséges paraméter:  NAVONLINETSU    Azon PROFIT felhasználók nagybetűs belépési nevét kell ide beírni vesszővel elválasztva (és lezárva), akik jogosultak a számlakibocsátó cég érzékeny név, cím, stb. adatait módosítani és egyéb ritkán szükséges NAV kommunikációs műveletet indítani. A NAVONLINETEH beállítás érvényét veszti, törölhető.
 • Rendszergazdáknak: Amennyiben a teszt során (vagy a normál számla készítés utáni azonnali adatszolgáltatás során) a jobb felső sarokban megjelenik egy 1 mp-ig megjelenő üzenet, hogy telepítsenek egy MSXML parsert, az azt jelenti, hogy az adott munkaállomáson hiányzik egy olyan szoftver komponens, amely lehetővé tenné a NAV adatszolgáltatás küldés előtti megelőző XSD validálását, egy plusz ellenőrzést, amely egyes ritka esetekben kiszűrhet olyan adathibákat még a küldés előtt, amelyek majd a küldés során ERROR visszautasítást eredményeznek. Ha ezt látják kiírni, kérjük indítsák el \PROFIT mappában levő (a 2.19 programfrissítés során bekerült) msxml.msi telepítőt, ami indítja a Microsoft (R) MSXML 4.00 SP3 XML parser telepítését. A telepítéshez esetleg rendszergazdai jogosultság (belépési név, jelszó) kellhet. A telepítés nem feltétele a hibátlan adatszolgáltatásnak, csak egy plusz biztonsági - a valódi adatküldést megelőző - ellenőrzést tesz a PROFIT program számára lehetővé.
 • Rendszergazdáknak: A PROFIT főmappába bekerült egy OPENSSL.EXE alkalmazás. Ha a fent említett teszt során ennek futtatásakor 'ismeretlen forrásból származó...' Futtat/Mégse  kérdések jelennek meg, vagy SHA, AES hibaüzeneteket kapnak, úgy a rendszergazdának gondoskodnia kell, arról, hogy ezt az alkalmazást a munkaállomásról futtatni lehessen, azt megbízhatónak tekintve ne jöjjenek fel a kérdések és működjön. Ha ezt nem sikerül megoldani (pl. pdedit.msc futtatásával, Panda vírusirtó kikapcsolásával) akkor kérjük, keressenek minket.
 • Jogi nyilatkozat (a számlázó indításakor megjelenik, Ok-ra tovább lehet lépni):  Jelen számlázó program a 2/2018. (VI.1.) PM rendelettel módosított 23/2014. (VI.30.) NGM rendelet előírásai alapján az alábbi feltételek szerint a dokumentációban leírt módon alkalmas a rendelet 13/A.§ (1) pontjában előírt gép-gép adatszolgáltatásra:
  - a számlázás 2018.07.01-i megkezdése előtt a https://onlineszamla.nav.gov.hu/ oldalon minden olyan céget, amelyben gépi számlázás lesz, regisztrálni kell, és a felvitt technikai felhasználó ott kapott adatait a Rendszer paraméterek-ben a programdokumentációalapján be kell vinni.
  - minden számlázó munkaállomáson egyszer a dokumentációban leírt teszt segítségével ellenőrizni kell a munkaállomás alkalmasságát a NAV kommunikációra (ez egyben a bevitt kulcsok helyességét is ellenőrzi)
  A PROFIT számlázó moduljának felhasználója tudomásul veszi és elfogadja, hogy a Szoftver - a Szoftver fent említett NAV online adatküldési funkciója - az adatszolgáltatási folyamat során csak és kizárólag segédeszköze, de semmilyen módon, semmilyen esemény és körülmény bekövetkezése esetén nem felelőse a rendelet által előírt kötelezettség szerinti megfelelésnek.
  Felhasználó a sikertelen és sikeres beküldések eredményéről is értesül akár a NAV webes felületén keresztül, akár a program segítségével.
  Amennyiben a program felhasználója úgy észleli, hogy a program bármilyen okból a rendeletben előírt értékhatár meghatározásában, a küldött adattartalom helyességében vagy a kommunikáció során hibát vét, úgy elfogadja, hogy ekkor a rendelet 13A.§ (6.) bekezdése illetve a 13B.§ (5.) bekezdése szerint az előírt határidőn belül - ha szükséges, a hiba bejelentésével és - az adatszolgáltatásnak az adatok manuális rögzítésével tesz eleget. Amennyiben ennek elmaradása miatt mulasztási bírság kiszabására kerül sor, úgy ezt semmilyen okból nem hárítja át az Eurosoft Kft-re.
 • Az áfa 05-ös értékhatár feletti tételek XML abev feladásánál kikerülnek a júl.1 utáni keltű kimenő számlák, az értékhatár 100000 Ft-ra változik.
 • Az áfa trv.159 §(3) szerint az előlegről szóló számla 'annak a termék értékesítésének, szolgáltatás nyújtásának az adatait tartalmazza, amelynek teljesítése fejében járó ellenértékbe az előleg beszámítható'. Az ennek való megfelelést segítheti, hogy ha egy rendelés alapján történik előlegszámla készítés, akkor a rendelés tételek űrlapon az űrlap eszköztárának 'Másol' gombján jobb egérgombbal a rendelés tételeinek adatai vágólapra másolódnak abból a célból, hogy az előlegszámla előleg tételsorának szöveg mezőjébe könnyen beilleszthessék.
 • Az Online számla rendszerbe jelentett sárga (WARN) státuszú számlák esetében az adatszolgáltatás megtörtént. Kérjük, elsőként ne hozzánk forduljanak azzal, hogy mi a hiba, és mit kell vele csinálni. A NAV hibaüzenete a jobb alsó mezőben található, az XML tagek között magyar nyellven is.  A beküldött adatszolgáltatás a NAV webes felületen lekérdezhető (Számlák/Kimenő számlák,kelt tól és kelt ig dátum kitöltése után a szűrés gombbal, majd a kívánt beküldött számlán kattintva. (A megjelenés néha hibás, a NAV jelenleg még fejleszti.) A beküldött adatszolgáltatás a PROFIT-ban is lekérdezhető: alul a St. státusz mezőn kettős kattintásra és a kérdésre Igen-t adva a beküldött XML-t látják, annak minden adatával. Amennyiben úgy érzik, hogy a számla jó, a beküldött adat is jó és a NAV WARN üzenete felesleges, úgy hagyják figyelmen kívül vagy forduljanak a NAV ügyfélszolgálatához. Ha a kinyomtatott számla és a beküldött adatszolgáltatás között látnak eltérést, úgy keressenek minket. Dönthetnek úgy is, hogy ha jogosnak találják a NAV figyelmeztetését, és a hiba súlyos, akkor érvényteleníthetik a számlát és kiállíthatnak újat (vagy az érvénytelenítés után egy módosító számlát/módosító okiratot a hibás eredeti számláról)
 • Új beállítás: NAVONLINETER     ide X-et írva a program az ERROR(Aborted) piros státuszú számlák adatait egyszer változatlan adattartalommal elküldi, utána az X-el kiveszi. Akkor lehet hasznos, ha módosító vagy érvénytelenítő számla státusza lett ERROR (Aborted) a NAV feldolgozás hibája miatt.

2018.05.28 2.18-as változat

2018.05.28 2.18 -as változat

 • A 2.18-es verzió még mindig nem alkalmas a végleges NAV online számla adatszolgáltatásra, kifejezetten ennek tesztelésére alkalmas. Mivel a NAV az online számla teszt rendszerben május 26-án a 0.13 verzióra váltott és ennek során változott a jelentési séma, így a 2.17-es változatunk a továbbiakban nem tudja az adatszolgáltatást elküldeni, így a 2.18-ra váltás javasolt. Az előző verzióval készített, jelentésköteles, de el nem küldött jelentések a 2.18 verzióra váltás után elvileg hibamentesen elküldésre kerülnek. Július 1-e előtt még mindenképpen programcsere szükséges.
 • A NAVONLINETSU -ban beállított arra jogosult felhasználók a St. NAV státusz mezőn kettős kattintással további lehetőségeket indíthatnak: 1) Ha a státusz E és a hibaüzenet: 'erre a sorszámra már volt adatszolgáltatás', és nem számlaszám ütközés történt, akkor  - nagyon ritkán - előfordulhatott az a helyzet, hogy a jelentés elment, de a tr.id-t valamiért nem kaptuk vissza, és megismételt jelentés miatt jön a hibaüzenet. Ez esetben a program egy számlaszám alapú NAV lekérdezéssel lekéri ez eredetileg kiadott (de meg nem kapott) tr id-t, és eltárolja. Ezután a státusz lekérdezése már normál módon történik.  2) ha a valamilyen okból meg nem valósult adatszolgáltatást időközben kézzel a NAV webes felületén kézzel berögzítették, akkor ezt a program a számlaszám alapján történő lekérdezés során észleli és a számlát kérésre K (kézzel rögzítve) státusszal jelöli. 3) egyéb esetekben pedig egyszerűen megjeleníti a NAV adatszolgáltatás során bekerült számla xml-t ellenőrzési célból.
 • A program kiegészült a partnerek adószámának NAV ellenőrzésével. A partnertörzsben az adószám elhagyásakor, vagy az Adószám mező feliraton való jobbegérgombra a program a NAV szerverrel kommunikálva lekéri és értesítő ablakban megjeleníti az adószámhoz tartozó nevet és címet, vagy felkiáltójelekkel azt, ha érvénytelen az adószám. Kimenő számla készítésekor a vevő szürke cím mezőjén jobbegér gombra vagy a Vevő mező feliraton jobb egérgombra (ez utóbbi elkészült számla esetén is működik) hasonlóan lekéri és megjeleníti az adószám érvényességét, illetve az ahhoz tartozó cég nevét, címét. (A NAV szerint csak az éles rendszerben fog 100%-ban pontos adatot szolgáltatni!)

2018.04.15 2.17-es változat

2018.04.15 2.17 -es változat

 • A 2.17-es verzió még nem alkalmas a végleges NAV online számla adatszolgáltatásra, de a fejlesztések jórészt az ezzel kapcsolatban már megjelent dokumentációban leírt követelmények teljesítése érdekében történtek. A NAV online jelentés tesztelése elkezdhető, sőt javasolt, hogy jelentkezzenek az esetleges informatikai, ügyviteli problémák. Július 1-e előtt még mindenképpen programcsere szükséges!!! További információk és teszt regisztráció: https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/
 • Figyelem!!! A NAV jelenleg még folyamatosan fejleszti a rendszert, az közel sincsen kész. A verzió kibocsátásakor még csak kevés validáció működik, nem működnek a WARN üzenetek és alig működik a webes felület.
 • A Naplófajták beállítása törzs kezelése szigorúbb lett. 'S' szám képzésű kimenő napló (szigorú számadású számlázás) esetén utólag már nem változtathatóak meg a következő adatok: szám képzés módja, szám képzés formátuma, devizanem, biztonsági mód. 'S' szám képzésre csak új napló felvitelekor lehet állítani a kimenő naplót tehát nem lehet A vagy üres szám képzésű kimenő naplót S szigorúvá tenni. Ha nincs még tétel az ilyen naplóban, akkor persze törölhető, és fel lehet újra vinni.
 • Új ellenőrző törzsek kerültek be a rendszerbe: irányítószám/helység(település), ISO 3166 alpha 2 országkód, országon belüli régió kód, ISO 4217 devizanem kódok. Ezek a felhasználó által nem módosítható háttér törzsek. Megpróbáljuk ezeket a programfrissítések során frissen tartani. Ha hibát találnak benne, kérjük, jelezzék nekünk.
 • A Partnerek űrlap több ellenőrzéssel bővült. Nem enged partner adatváltoztatást menteni, ha az országkód ki van töltve (ha üres, az megfelel a HU országkódnak) de nem egyezik az ISO 3166 országkódok egyikével.
 • Amennyiben az országkódba érvényes külföldi országkódot írnak és a cég adószáma üres, a program rákérdez, hogy beírja-e az M jelet a cégtípusba (M: magánszemély vagy belföldi adószámmal nem rendelkező külföldi partner).
 • Belföldi partner esetén (országkód üres vagy HU ) az irányítószám beírására a program kitölti a helység nevét és a HU országkódot. Ha egy irányítószámhoz több helységnév is tartozik, akkor rákérdez, hogy megfelelő-e, és nem válaszra kínálja a következőt. Hibás irányítószám esetén hibát jelez, de a mentést engedi.
 • Belföldi partner esetén, ha az irányítószám üres, de a helységnév (a nagyvárosok kivételével) beírásra kerül és a program megtalálja, akkor beírja az irányítószámot és HU-t az országkódhoz. Ha az irányítószám-helységnév páros nem jó, hibát jelez, de a mentést engedi. A hibát a mező elhagyásakor és a mentéskor is jelzi. A kisbetű/nagybetű eltérés nem gond, de az ékezet eltérés igen. Nem jelez hibát, ha nincs megvéve a számlázás modul vagy nincs szigorú számadású számlázás napló, hogy a csak könyvelő cégeket a plusz ellenőrzés ne zavarja.
 • Külföldi partner esetén a helység mezőben lehetőség van régiókód elhelyezésére az ISO 3166-2 szerint a mező elején, / sima perjellel elválasztva a helységnévtől. Pl. US-NY/Bristol. A program ennek helyességét ellenőrzi, és nem enged hibás kódot rögzíteni.
 • A saját partner (-1 azonosítójú partner) neve a lista képernyőn szürke háttérszínnel jelenik meg. Lekérdezés üzemmódban ezen (saját) partneren állva az űrlap eszköztárán levő ? gomb megnyomására nem a partner info jelenik meg, hanem a program végrehajt egy ellenőrzést a teljes partnertörzsön végigfutva, és azon belföldi partnereknél, amelyeknél országkód vagy irányítószám-helység hibát talál, a lista képernyőn a megfelelő oszlopokat halványpiros háttérszínnel jelöli. Ahol az adószám üres, de nincs a partner cégtípusánál M-el jelölve (magánszemély vagy belföldi adószámmal nem rendelkező külföldi partner) ott az adószám oszlop háttérszínét halvány pirossal jelöli. Ennek segítségével könnyebb átfésülni és szükség esetén javítani a hibákat. Szállítók esetén, vagy ha nem használják a számlázást erre nincs feltétlenül szükség. Az ellenőrzés elején a program lehetőséget ad arra, hogy ha előfordul három karakter hosszú vagy kisbetűs országkód, kérésre átkonvertálja (levágja) két karakteresre és nagybetűsre az összes ilyen partnernél (pl. HUN -> HU )
 • A partnertörzsben az Adószám mező felirat kék színű lett. A feliraton kettős kattintásra bejön az alapértelmezett böngésző és megjeleníti a http://nav.gov.hu/nav/adatbazisok/adatbleker/afaalanyok/afaalanyok_egyszeru weblapot, ahol ellenőrizni lehet egy adószám meglétét és a hozzá tartozó cég adatait vagy a partner neve alapján is lehet keresni.
 • Kimenő számlázás esetén további ellenőrzések/szigorítások kerültek a rendszerbe: a számlafej mentésekor a program figyelmeztet, és nem enged menteni, ha a vevő vagy szállító országkódja ISO 3166 alpha 2 hibás és nem is enged menteni. Figyelmeztet ha a vevő vagy szállító régió kódja ISO 3166-2 hibás és nem is enged menteni. Figyelmeztet, ha a devizanem ISO 4217 hibás és nem is engedi menteni. Figyelmeztet, ha a szállító vagy vevő belföldi és az irányítószám-helység hibás, de engedi menteni. Ha az adott számla NAV online jelentésköteles lesz, akkor ez esetben a NAV erre - bár befogadja az adatszolgáltatást - üzleti hibát fog jelezni. Jelentésköteles számla esetén a felhasználó döntése (hogy mégis engedte a számlát elkészíteni) rögzítésre kerül.
 • Új beállítási lehetőség: IRSZ_SZIGORU       X Ha beállítják, akkor az előbbi esetben nem is engedi 2018.július 1-től az irsz-helység hibás számla mentését.
 • A program figyelmeztet és nem is engedi a számlafej mentését ha a munkaállomáson beállított rendszerdátum nem egyezik az SQL adatbázisszerver rendszerdátumával.
 • Kimenő számlán eddig a 'Jel' nevű mezőben lehetett G -vel jelölni a gyűjtőszámlát, illetve ide tette a program a számla elkészítésekor a partner e-szla mezőjét: X: elektronikus számla, T: tesztidőszak elektronikus számlája. A napló állomány kibővült új mezőkkel, és innentől egy új 'G' mezőben lehet jelölni a gyűjtőszámlát, És egy új 'E' mezőbe kerül az elektronikus számla jele (X,T). A 'Jel' mező innentől semmilyen más célra nem használható, mint az érvénytelenítő E és módosító M dokumentum jelölésére.
 • Új beállítási lehetőség: EU_ADOMENTES       ebben a beállításban kell felsorolni azon értékesítés áfa kategóriákat amelyeknek a számlán való előfordulása esetén a számlán kötelező a szállító és a vevő közösségi (EU) adószámának feltüntetése. Az áfa kódokat két karakter hosszban, vesszővel elválasztva és vesszővel lezárva kell megadni: aa,aa, Be kell állítani, ha használják a számlázást, és akkor a program számla készítésekor a közösségi adószám hiányára figyelmeztet.
 • Új beállítási lehetőség: AFA_HATALY_K       ebben a beállításban kell felsorolni azon értékesítés áfa kategóriákat amelyek az ÁFA trv. hatályán kívül esnek. Az áfa kódokat két karakter hosszban, vesszővel elválasztva és vesszővel lezárva kell megadni: aa,aa,  Kötelező beállítani, ha használják a számlázást, és előfordul ilyen, mert a NAV online jelentésben ezeket külön kell jelenteni. Ugyanígy kötelező a már korábbi jelentés kapcsán megjelent FORD_AFA_ERT beállítása is, mert a fordított adózás hatálya alá eső értékesítéseket is külön kell jelenteni!
 • Változtak, szigorodtak az érvénytelenítő és módosító okirat (számlával egy tekintet alá eső okmány) készítésének szabályai is. Kimenő számlázás naplóban a 'Jel' mező többé már nem a felhasználó által is beírható adat, hanem a program maga állítja. Érvénytelenítő és módosító okirat csak (eredeti) számláról készíthető, csak olyan számlára hivatkozhat (aminek a 'Jel' mezője üres).
 • Jellemzően úgy készíthetjük, hogy rálépünk az eredeti számlára és azon állva a 'tétel másolása' (F5) gombbal indítjuk a számlakészítést, és a feljövő kérdésre a 'számla érvénytelenítése' vagy 'számla módosítása' -t választjuk. Eddig nehézkes volt előző gazdasági év számláját tárgyévi naplóban érvényteleníteni vagy módosítani, ezért erre az a megoldás született, hogy el kell menni az előző évi naplóba, és rá kell lépni az eredeti számlára. A 'tétel másolása' (F5) gombbal a feljövő kérdésben lehet az 'eredeti számla megjegyzése' -t is választani. Ezután át kell menni a tárgyévi számlázás naplóba és ott bármelyik számlán állva a kimenő számla űrlapon (nem a tételeknél) a 'tétel másolása' (F5) gombbal a feljövő kérdésben a korábban megjegyzett számla számát írja ki, és ekkor az érvénytelenítést vagy módosítást választva a megjegyzett számla lesz a hivatkozott (eredeti) számla. Csak azonos napló más évébe belépve használható.
 • Csak olyan számláról készíthető érvénytelenítő és/vagy módosító okirat, amely az aktuális cégadatbázisban megtalálható, a régi gazdasági év adatainak törlésével megszűnik annak lehetősége is, hogy erről a programmal készítsünk érvénytelenítő vagy módosító okiratot. Kézi számlatömbbel persze továbbra is meg lehet ezt oldani.
 • Az érvénytelenítő okiratnak (jele:E)       csak a könyvelési dátuma és - bár ennek módosítását nem javasoljuk - teljesítési dátuma módosítható. A számlasorok nem módosíthatóak. Elkészítése előtt közvetlenül a program leellenőrzi, hogy az eredeti számlának ez lesz-e az első 'számlával egy tekintet alá eső okirata'. Ha nem (mert pl. készült azóta egy másik módosító okirat, ami az eredeti számlára hivatkozott), akkor nem engedi elkészíteni. Az érvénytelenítés csak az első okiratnál lehetséges.
 • Számla módosítása is csak eredeti számlára történhet. Az eredeti számla viszont több módosító okirattal is módosítható és érvénytelenítés után is van lehetőség - akár több, az eredeti számlát módosító - okiratot készíteni. Új módosító okirat első mentésekor a program megkérdezi, hogy az eredeti számla sorait hogyan másolja a módosító okiratra. (ne másoljon, mínusszal majd plusszal vagy csak plusszal, ha volt érvénytelenítő) (A korábbi SZHELYESBITO beállítás érvényét veszti). Módosító okiraton megengedett a számla fejadatainak szükség szerinti módosítása a vevőt kivéve (de a vevő adatai a partner törzsben változtathatóak). Módosító okirat tételsorai is szabadon módosíthatóak, a bekínált sorokból lehet törölni is és lehet újat is felvinni, de lehet a pluszos (helyes) sorokban akár csak az eladási egységáron változtatni. A számlafej megjegyzés mezőjébe szabadon lehet megjegyzéseket írni, de a program nem engedi a mező elejére beírt, az eredeti számlára való hivatkozást módosítani. A mentéskor egy ellenőrzés után a megjegyzés mező végére #...# karakterek között egyéb belső megjegyzéseket tesz, pl. kiírja a legutolsó módosító okirat sorszámát, vagy hogy az eredeti számla jelentés köteles volt-e.
 • Eddig a számlasor tételek űrlapon a ’Kor.’ gombbal csak azután lehetett választani korábbi értékesítéskor, ha a cikk már ki lett választva. Az új verzióban üres cikk esetén is lehet választani. Módosító okirat sorainál a ’Kor.’ gomb csak az eredeti (hivatkozott) számla (plusz az arra hivatkozó módosító okiratok) soraiból enged választani. Így - ha egyáltalán nem kértünk tétel másolást a módosító okirat mentésekor - a ’Kor.’ gombbal egyes számlasorokat is könnyen mínuszolhatunk, majd megírhatjuk egy új sorban helyesen.
 • A program a normál számlán mínusszal írt sorokat (visszáru, göngyöleg visszáru, előleg beszámítás) normál számla adatszolgáltatással jelenti akkor is, ha van a számlasorban automatikusan bekerült vagy kézzel valahova beírt korábbi számlára való hivatkozás. Ha (pl. a visszárut) számlát helyettesítő okmányként akarják kezelni, akkor ne egy normál számlára kerüljön, hanem külön módosító okiratként kezeljék. Ekkor a NAV online számla adatszolgáltatásba is módosító okiratként kerül.
 • A számla kelte egy még készítés alatt levő számlán eltérhet ugyan a mai (rendszer) dátumtól de ha a program a számla elkészítésekor nem a mai dátumot találja a számla kelt mezőben, akkor azt mai napi rendszerdátumra javítja, hibaüzenetet ír erről és nem készíti el a számlát lehetőséget adva arra, hogy a lejárati dátumot a felhasználó esetleg még javíthassa a számla elkészítése előtt. (a korábbi SZ_KELTE_MAI beállítás érvényét veszti)
 • A számla kibocsátójának (a szállítónak) és befogadónak (vevőnek) az adószáma nem lehet azonos.
 • Miután a 2018. július 1-től várhatóan hatályos NGM rendelettervezet 2.§.(6) szerint: 'A számlázó programmal előállított számla, számlával egy tekintet alá eső okirat ... abban az időpontban minősül kiállítottnak, amely időponttal a számlázó program az előállított számla, számlával egy tekintet alá eső okirat adatait lezárja', valamint a NAV online számla adatszolgáltatás dokumentációja is érvénytelenítő dokumentumot ír elő, így a továbbiakban a programban eddig benne levő 'Rontott bizonylattá minősítés' (ha a kiállítás megtörtént, de nem történt számla kibocsátás) lehetősége megszűnik a szigorú számadású kimenő számlanaplókban. Vagyis függetlenül attól, hogy a számla befogadója rendelkezésére bocsátottuk-e a számlát vagy nem, a kiállított számla csak érvénytelenítő okirat kiállításával érvényteleníthető. A korábbi verziókkal R 'Rontott' (ki ne bocsátott bizonylattá) minősített rontott számlák természetesen továbbra is R rontottként látszanak és a kezelésük sem változik (nem látszanak a rendszerben, csak a számla naplóban/iktatókönyvben).
 • A nem szigorú számadású kimenő naplókban (szám képzés módja üres vagy A) megmarad a rontás lehetősége. A mező a képerny jobb oldalára középre kerül. Ahol eddig proforma számlát esetleg szigorú számadású naplóban készítettek lerontással, ott javasoljuk, hogy még a 2.17 verzióra váltás előtt állítsák át a naplóban a szám képzés módját A-ra (mert a verziócsere után ez már nem lesz lehetséges). Eddig nem szigorú számadású kimenő naplóban számla nyomtatás kérésekor a program nyomtatott egy számlához hasonlító bizonylatot, de nem írta rá: SZÁMLA. Ezután HUF és devizás esetben is ezt írja rá a fejlécben: PROFORMA
 • Az új verzóban a program - a munkaállomás internet elérése esetén - a bizonylat rögzítő űrlapokon üres árfolyam mezőn megkísérli az aktuális napi (könyvelési dátum alapján) MNB árfolyamnak az MNB honlapjáról történő lekérdezését és ennek eredményéről üzenetben tájékoztat, beírja az árfolyamot, valamint ha szükséges, felkínálja az új árfolyam akár azonnali felvitelét a devizaárfolyamok törzsbe.
 • Ha nem MNB árfolyamot használnak, akkor az ARF_MNBNEMKE * beállítással lehet azt minden naplóban letiltani. Ha csak néhány naplóban nem kell az MNB árfolyam használata, akkor azt az ARF_MNBNEMKE       nnn,nnn,nnn,   beállítással lehet elérni, ahol nnn a napló, amelyben nem kell az MNB árfolyam. A naplókat 3 karakterre kell szükség esetén szóközzel kiegészíteni és (az utolsót is) vesszővel kell lezárni.
 • Új beállítási lehetőség. Be lehet állítani, hogy mely felhasználók jogosultak a saját (-1 –es azonosítójú) partner legfontosabb (a jelentésben szereplő) cím, adószám, stb. adatainak, és a NAV online számla jelentés során egyes speciális műveletek indítására. NAVONLINETSU felhaszn,felhaszn2,   ahol az erre jogosított felhasználókat kell vesszővel elválasztva és a végén lezárva felvinni.
 • Tesztelési célú további beállítási lehetőségek a NAV online számla jelentéssel kapcsolatban: NAVONLINEADO az online számla teszt rendszerbe regisztrálás során használt (saját) adó törzsszám (8 kar.), NAVONLINEUSR technikai felhasználó kapott neve, NAVONLINEPWD a technikai felhasználó megadott jelszava, NAVONLINEKEY kapott XML aláíró kulcs, NAVONLINEEXK kapott cserekulcs. Ezeket az értékeket lehetőleg a regisztrációs weblapról kijelöl/kimásol, ide bemásol módszerrel végezzék. Ezek a beállítások a rendszer paraméterek törzsben a beírás után adatvédelmi okból kódolásra kerülnek, vagyis ha nem a beírt (bemásolt) értéket látják, az normális. Ugyanezen beállításokat kell majd az éles indulás előtt az éles online számla rendszerbe való regisztrálás után ott felvitt technikai felhasználó éles adatainak rögzítésére.
 • A fenti sorok egyikén állva ha Megjegyzés mezőbe (nem a tartalomba!) beírják: teszt  akkor ENTER-re a program leellenőrzi a NAV kommunikációt, a felvitt kódok helyességét, és ennek eredményét a mezőbe visszateszi. Az itt kiírt adatban szereplő ABORT és ERROR csak azt jelenti, hogy az üres sorokkal beküldött szándékosan hibás számla nem került befogadásra, de a sor végén ’a NAV teszt sikeres’ üzenet a kommunikáció sikerességét jelenti.
 • NAVONLINETEH tesztidőszakban a jelentendő számla áfa értékhatára (M: magánszemély vagy belföldi adószámmal nem rendelkező külföldi vevő esetét kivéve, mert ezen értékesítéseket nem szabad jelenteni). 2018.06.30 után, illetve majd a tesztidőszak után megjelenő ’éles’ online jelentésre alkalmas programverzióban a beállításnak nincs hatása. Csak az előző pontban leírt beállítások után kell beállítani. Ha a teszt adatküldések során esetleg fellépő hibaüzenetek zavarják a munkát, akkor az értékhatár növelhető vagy akár a beállítás törölhető. Ha éppen fordítva, teljes tesztelést szeretnének, az értékhatár csökkenthető akár -9999999999 -ig (hogy minden érvénytelenítő számla is menjen).
 • Új (csak kiírási) mezők a kimenő számla űrlapon alul : ’J.’ NAV online jelentésbe tartozó, jelentendő számla: X       (tesztidőszakban: T). Ha üres: nem tartozik a jelentésbe.
 • ’S.’ NAV online jelentés státusza. Üres: nem jelentett (még) (a lista képernyőn a számlaszám kék, ha jelentendő, de a jelentés még nem sikerült, a beküldött számla adatszolgáltatás státusza még nem érkezett vissza), O: Ok(DONE), a számla adatszolgáltatás hibaüzenet nélkül megtörtént (a lista képernyőn: zöld), W: Warn(DONE), a számla adatszolgáltatás megtörtént, a NAV rendszer üzleti validációs hibát jelzett (sárga). E: Error(ABORTED), bár az adatok jelentése megtörtént, de a számla adatszolgáltatás nem valósult meg valamilyen validációs hiba miatt(piros). K: kézi adatszolgáltatással lett megoldva a hiba (szürke)
 • E két mezőtől jobbra egy (kiírási) memo (naplózási célú) mező tárolja a NAV kommunikációval kapcsolatos fontosabb dolgokat, esetleges Warn/Error hibaüzeneteket.
 • Ha a fenti beállítások tesztelési célból megtörténtek, akkor a program jelentésköteles számla esetén még a számla elkészítés előtt egy ú.n. tokent kér a NAV (teszt) szervertől, és az elkészítés előtt további ellenőrzéseket végez. Ha technikai hiba, internetelérés hiánya, NAV üzemszünet stb. miatt nem kap tokent, jelzi, hogy a jelentés várhatóan nem tud rögtön elmenni, de engedi a számla elkészítését a választ feljegyezve. Ha a NAV szerver UTC idő eltér a helyi SQL szerver UTC idejétő 6 óránál többel, figyelmeztet de engedi a számla elkészítését a választ feljegyezve. A küldendő XML fájlon előzetes XSD ellenőrzést végez, és hiba esetén figyelmeztet de engedi a számla elkészítését a választ feljegyezve. A program minden jelentendő számla adatait a számla elkészítésekor a nyomtatási feladat kiadása után azonnal megkísérli elküldeni, és ha ez a szinkron kommunikáció sikeres, az adatküldést igazoló tranzakciós ID-t eltárolja. Ha nem sikerült a küldés, akkor erről figyelmeztetést ad, és enged tovább dolgozni. Még a sikeres adatküldés esetén sem vagyunk készen az adatszolgáltatással, mert ezután a NAV-nál egy aszinkron feldolgozás lefutása után (ígéreteik szerint éles rendszerben kb. 4-5 perc lesz) lehet csak megtudni a feldolgozás eredményét. A program a következő esetekben végez összetett kommunikációt a NAV szerverrel: 1,) a számlázó programba való belépéskor 2,) a lista képernyőre egérrel való minden átváltáskor 3.) a számlázóból való kilépéskor   Egyszer lefut, és minden számlán, amelynél szükséges, végrehajtja a szükséges lépést (akkor is, ha az másik naplóban van, vagy kívül esik a napló megnyitásakor megadott tól-ig időszakon, vagyis nem csak azokon a számlákon, amelyeket a felhasználó lát, hanem mindegyiken, amelyiken szükséges. De csak ebben a cégben! Másik (könyvelt) cég adatait ez nem érinti! Ha tehát a felhasználó az utolsó jelentés köteles számla kiállítása után még a számlázóban marad addig, amíg annak státuszát is le tudja ellenőrizni (úgy, hogy egérrel átlép a lista képernyőre) és meggyőződik az adatszolgáltatás megtörténtéről, akkor már nyugodtan kiléphet a számlázóból.
 • Ha a kilépéskor a program úgy látja, hogy vannak még NAV feldolgozandó számlák, akkor ezt jelzi, és lehetőséget biztosít arra, hogy kilépés helyett a felhasználó a számlázót egy időzítetten állandóan futó állapotban hagyja abból a célból, hogy ha később elhárul a NAV kommunikációt akadályozó technikai probléma (nálunk, vagy a NAV-nál), akkor a jelentés/adatszolgáltatás késedelem nélkül megtörténhessen. Nem gondoskodik más folyamat a küldésről, vagyis ha a szerver vagy munkaállomás kikapcsolásával fejeződik be a munka, az adatszolgáltatás nem fog megtörténni. Az E (Error) státuszú számlák létét a program be/kilépéskor jelzi, de ezeket csak jelzi, ezekkel nem tud mit tenni, ezek esetében felhasználói beavatkozásra vár.
 • Ha a NAVONLINETSU -nál beállított jogosult felhasználó E (error) státuszú számlán a Részletek képernyőn a ’S.’ státusz mezőn kettőset kattint, azzal (mentés után) átállíthatja azt K státuszúra jelezvén, hogy ennek kézi adatszolgáltatása a NAV erre szolgáló webes felületén a programtól függetlenül megtörtént.
 • A rendszer (alap) számlariportok kiegészültek egy felirattal. Ha a vevőnek nincs kitöltve az adószáma, és a partner törzsben (nem a számla űrlapon alul!) a ’Ct.’ Cégtípus mezőben M szerepel (magánszemély vagy belföldi adószámmal nem rendelkező külföldi cég), akkor a nyomtatott számla jobb oldalán a vevő adatoknál az adószám helye közelében a program kiírja: ’belföldi adószámmal nem rendelkezik’. Ezzel egyértelműen megkülönböztetve attól az esettől, amikor a számla befogadójának (vevőnek) egyszerűen csak nincs kitöltve az adószáma a partnertörzsben.
 • A programban lehetőség van kihasználni a gazdasági év 5. karakterét. Eltérő üzleti évre váltás, előtársaság, átalakulás, felszámolási eljárás indulása esetén a ’Gazdasági évek’ törzsben új gazdasági év vihető fel az előzőnél nagyobb 5. karakterrel azonos évvel. Pl. Kft.-ből Zrt-vé váláskor 2018   (Kft.) után: 2018Z       (Zrt) Ilyen esetekben eddig – folytatva a naplókat - számlaszám ütközés fordulhatott elő, hiszen minden új gazdasági évben a sorszámozás 1-től indul. Mostantól a program a nem üres 5. karakterű évekbe való rögzítéskor az E?? és K?? naplókban megpróbálja automatikusan biztosítani, hogy szám ütközés ne forduljon elő, így nem kell új naplókat nyitni, vagy hozzányúlni a szám képzés formátumához (amihez szigorú számadású kimenő naplóban már nem is lehet). Ha a naplófajtáknál tárolt szám képzés formátuma rövidebb volt 10 karakternél, akkor a program a szám képzés formátumában az első # karakter elé beteszi a gazdasági év 5. karakterét, vagyis pl. B??-##### ->       B??-Z#####. Ha a szám képzés formátuma kihasználta a max. 10 karaktert, akkor a program az első # karakter helyére teszi be a gazd. év 5. karakterét, vagyis pl. KH/??-#### ->       KH/??-Z###   (a kiállítható bizonylatok száma így csökken!)
 • A Naplófajták beállítása törzsből való kilépéskor a program ellenőrzést végez, és figyelmeztet, ha az       S szám képzésű K?? kimenő naplókban számlaszám ütközésre lát lehetőséget.
 • A program szigorú számadású számlázás naplóban nem állít ki a beállított pl.:#### karakterek által meghatározott maximális számot: 9999, hanem figyelmeztet, hogy elértük a maximumot. Új naplót lehet nyitni ilyenkor.
 • Rendelés/ajánlat naplókban a felső és lenti fix bekínált bizonylat szöveg fajta beállítható: REND_SZ_Fnnn és REND_SZ_Lnnn ahol nnn a napló kódja.
 • Új beállítási lehetőség. Ahol az elektronikus számlák EDI módszerrel készülnek kötelező beállítani: EDI_SZAMLAZA  X
 • Figyelem! Az új (kötelezően beépített) NAV online jelentés adatmezők a frissítés során az adatbázis(ok) méretét 5-10%-al növelhetik. Frissítés előtt kérjük, olvassák el, amit a Telepítési útmutatóban ezzel kapcsolatban javaslunk.

2017.12.15 2.16 -os változat

  • A Gépjárművek törzs kibővült újabb mezőkkel: munkaszám, használja 50kar., vétel dátuma, eladás dátuma, matrica 60kar.
  • R/S gomb megnyomásakor a cikkek/sorozatok raktárankénti mennyisége mellett plusz oszlopként a program mutatja a legutolsó sikeresen számított (S) kiadás dátumát, számolt átlag egységárát, valamint a legutolsó beszerzés dátumát, beszerzési egységárát. Így lehetőség van - akár különböző raktárcsoportok használata esetén is - pontosabb adatot látni értékesítéskor, vagy ajánlat/rendelés sor rögzítésekor a cikk aktuális utolsó ismert átlagáráról. Letiltható, ha azt szeretnék, hogy ezt az adatot ne lehessen látni: RS_ARNEMKELL   X
  • Késedelmi-kamat terhelő levélen a számlaértékek összege is megjelenik
  • Értékesítés 2 időszakra lekérdezésben a vevő adószáma is megjelenik
  • Beállíható, hogy új partner felvitele (vagy meglevő partner módosítása) esetén csak akkor engedje azt rögzíteni, ha a partner adószáma ki van töltve, vagy a cégtípusba (Ct.) M kerül(=magánszemély). Beállítása: ADOSZAM_KELL    X
  • Új beállítási lehetőség. Ha azt szeretnék, hogy számla, szállítólevél tételsor írásakor a mennyiség változtatásakor a Kedvezmények törzs alapján történő pillanatnyi alap egységár, kedvezmény% és végső egységár mezők számítása csak abban az esetben történjen meg, ha a végső egységár mező nem üres (vagyis jellemzően csak elsőként, a mennyiség később történő változtatásakor már nem), akkor állítsák be: ENG_SZAZ_ELS   X
  • Új funkció: A felszólító/egyenlegközlő levél készítésekor eddig is volt lehetőség azt közvetlenül e-mailben elküldeni, de csak szöveges üzenetként és ennek formátuma különbözött a nyomtatott formátumtól, nem volt túl szép, és a 2048 karakteres limit is okozhatott gondot. A PROFIT fejlesztő környezete nem tartalmaz ilyen lehetőségeket, de más gyártó termékével megoldható, hogy PDF csatolmánnyal ellátott e-mailt küldjenek. Az e-mail csak elkészül, de a Küldés-t Önöknek kell megnyomni/indítani. A küldött e-mail az Elküldött elemek mappába kerül. Az ehhez szükséges teendők:
    1.,  A weblapunkon fent levő linkről (Felhasználóinknak/Egyéb/ legalul: http://ftp.eurosoft.org/downloads/PDFCreator-2_4_1-Setup.exe fel kell telepíteni a PDFCreator programot. Ez egy szabadon használható freeware program, amelyet telepítve a nyomtatók közé egy új virtuális nyomtató kerül be, ami nyomtatás helyett .pdf fájlt készít. Minden olyan munkaállomásra egyenként telepíteni kell, ahol használni kívánják. Figyelem! Mivel nem mi készítettük, a használata során esetleg felmerülő problémákért felelősséget sem tudunk vállalni! Megjegyzés: Az asztalon a telepítés után a PDFCreator ikont egyszer elindítva az 'Application settings'-ben a 'Check for updates'-t célszerű 'Never'-re állítani, majd ezt a 'Save'-el menteni, így a felhasználóinknál egységes változat lesz. Már egy éve teszteljük, negatívumot nem találtunk, Live mail és Outlook levelezővel jól működik.
    2.,  A Bizonylat szövegek–be fel kell vinni egy EMAF azonosítójú szöveget, és a tartalma legyen az, amit a e-mail szövegébe szeretnének tenni valahogy így: Tisztelt #1! Ezennel megküldjük Önöknek csatolva a ... Tisztelettel: #2  (A #1 helyére a program írja be a vevő pénzügyese nevét (a #2 helyett a program írja be a felhasználó nevét, de ennek használata nem kötelező, lehet fixen is beírni a küldő nevét.)
    3.,  A csatolt .pdf-eket a program le is tárolja (le kell, mert amíg nem küldik el a levelet, meg van nyitva a fájl). Ha nem állítják külön be, akkor C:\PDF_MENT  mappát próbál létrehozni, de be is állítható: PDF_MENT_MAP meghajtóésmappaútvonala  Ha ez hálózati mappa, akkor ennek az útvonalnak minden munkaállomáson ugyanoda kell mutatnia. A létrejött .pdf fájlok a levelek elküldése után akár törölhetőek is.
    4.,  A partnertörzsben mindenkinél a Kapcs. –ban legyen a Kapcsolattartó neve, ha üres: a program beteszi: Partnerünk  A mail mezőben legyen az e-mail cím.( vagy másik lehetőség, hogy a Pénzügyes személy legyen kitöltve és akkor a személy törzsben legyen a név és e-mail cím, és akkor küldéskor ezt használja). Ezek az adatok a lekérdezés indítása után megjelenő táblázatban még nyomtatás/nyomtatási kép indítása előtt le is ellenőrizhetők.
    5.,  Használat: El kell indítani a szokásos módon a felszólító/egyenlegközlő lekérdezést. Először egyet ki kéne próbálni: Nyomtatási kép / 01-es (első) lista. A kérdésekre: Csak ezt az egyet     PDFCreator email     Elvileg a levelező megnyílik, és a csatolmányban ott a felszólító/egyenlegközlő levél ugyanúgy, mintha nyomtatták volna. Ha törlik a levél kezdeményt, akkor megismételhető. Ha ez működik, akkor óvatosan megpróbálhatják, hogy a távcső/szűrés ikonnal kisebb vevő csoportokat válogatnak le, pl. p_nev   =     A  (‘A’ betűs partnerek), majd ezeket egyszerre e-mailen elküldik (és egyenként a Küldés gombbal el is küldik).
  • Új általános funkció: Az aktuális űrlap Nyomtatási kép ikonját jobb egérgombbal indítva egy kérdés jelenik meg: Kér e-mail készítést...? , és minden beépített listánál van lehetőség az adott listát pdf-be nyomtatni, és azt csatolmányként e-mailben elküldeni. (az egyedi, kész ill. saját lekérdezéseknél nem). Számla (másolat) esetében, ill. ajánlat/ajánlatkérés,szállítói rendelés, vevő visszaigazolás esetében a program megpróbálja a küldendő e-mail címzett adatait kitölteni az előzőekben leírt módon, ill. utóbbiak esetében a partner ügyintézője alapján. A levél szövege itt is előre sémaként megadható ha felvisznek egy ?nnn azonosítójú bizonylat szöveget, ahol ?: üres (magyar), N:német, A:angol esetben, nnn pedig a napló azonosítója. Itt is lehet a levél szövegben a #1 és #2-t használni.

2017.07.18 2.15-ös változat

 • A 100000-es ÁFA értékhatár 2018.07.01-re halasztása miatt visszaállítottuk az 1000000 Ft-os értékhatárt
 • A személytörzsben a Mobil mező hossza 20 karakterre nőtt 

2017.02.15 2.14 -es változat

 • Hibajavítás a Könyvelési zárás/nyitás feldolgozásban. Javasoljuk, hogy a 2016-os év zárása/2017 nyitása előtt lehetőleg frissítsenek erre a programváltozatra.

2016.12.28 2.13 -as változat

 • Új egyedi (saját) lista: ~MAXKESZ Adott időintervallumban készleten levő maximális készletszint listázása (ADR-hez)
 • Új banki utalási formátum: S Raiffeisen EUR SEPA xml formátum
 • A számlázás (ellenőrzés) módosítása úgy, hogy 2017.07.01 utáni könyvelési dátumú számlák esetén (az eddigi 1 000 000,- helyett) 100 000.- Ft (és azt meghaladó) áfa tartalmú számlát ne engedjen kibocsátani akkor, ha hiányzik a vevő adószáma. Az AFALE_05-ös áfa lista/abev átadás módosítása ugyanúgy, hogy 2017.07.01 utáni könyvelési dátumú számlák esetén (az eddigi 1 000 000,- helyett) 100 000.- Ft legyen az összeghatár.
 • Adószám nélküli magánszemélyek esetén a partnertörzsben alul a Ct. mezőbe írjanak M-et (magánszemély), így a program még 100 000,- Ft-ot meghaladó áfa esetén is enged adószám nélkül számlázni, és az ilyen számlák kimaradnak az értékhatárt meghaladó áfa részből is (M lapok)
 • Az EDI forgalmi adatfeladás/fogadás módosítása úgy, hogy alkalmas legyen partner adószám feladás/fogadásra is. Új beállítási lehetőség: EDI_*_FOGADA A Ha üres a p_kod (küldő rendszerbeli partnerkód), akkor adószámmal azonosít, ha az üres, névvel

2016.08.16 2.12 -es változat

 • Új importálási lehetőség: egy bizonylat 'kiadás tételek' ablakában állva egy bizonylathoz plusz készlet kiadás tételsorokat lehet importálni előzőleg a \profit mappába EDI_TETEL.TXT néven excelből 'tabulátorral tagolt szövegfájl' formátumban elmentett fájlból. A mezők kötelező sorrendje: cikkszám, sorozat, raktár, mennyiség, bevét érték(ez itt üres),eladási érték, főkönyv,költséghely, munkaszám, költségnem Előkészítés: a rendszer paraméterekhez egyszer fel kell vinni : EDI_B_FOGADA X A beállítás azonos a bevét tételek EDI beállítással, vagyis a kettőt egyszerre lehet beállítani, és az EDI_TETEL.TXT fájl is azonos. Használat, a kiadás tételek ablakban állva a főmenü/eszközök/EDI fogadása -t kell indítani.
 • A tárgyi eszköz modul kiegészült egy új lehetőséggel: Terven felüli értékcsökkenés kezelése. Eddig: nettó=bruttó-eddig elsz.écs volt. Mostantól: nettó=bruttó-eddig elsz. écs-eddig elsz. terven felüli écs. Mivel a frissítés után minden analitikában minden eszköznél a terven felüli écs 0 (üres) értékkel bővül, így az analitika állapota a frissítéstől nem változik meg. Terven felüli értékcsökkenést (annak változását) az Új/'Módosítás' ágon lehet felvinni. Ennek nyilvántartó főkönyvét elegendő akkor megadni, ha a terven felüli értékcsökkenés változik (de ekkor kötelező). A program a rendszer listákon (változási jegyzőkönyv, állapot listák, mozgás lista, t.e. karton) is mutatja már ennek változását illetve kumulált értékét, állapotát is. A program a terven felüli értékcsökkenést a főkönyvi feladásban is feladja a főkönyvnek. Amennyiben a meglevő tárgyi eszköz állományban előfordult már terven felüli écs, és ez a főkönyvben is külön főkönyvön (pl. 148) szerepelt, de kényszerűségből az analitikában az eddig elszámolt écs-ben szerepelt az összege, akkor úgy lehet az analitikát szinkronba hozni a főkönyvvel, hogy az ilyen eszközöknél egy écs elszámolási dátummal - de még az écs elszámolása előtt - Új/'Módosítás'-t kell kérni, és az eddig elszámolt écs-t az eddigi terven felüli écs összegével csökkenteni kell (mínusszal beírni), a terven felüli écs értékét pedig növelni (plusszal beírni). A nettó ettől nem változik. Mivel a program az időszak főkönyvi feladásában ezt a változást is szerepelteti ezért célszerű a TE_M_ééhh vegyes feladási tételben a könyvelési ablakban az F hivatkozási számú sorokat törölni (ezek a terven felüli écs változásának könyvelési sorai, és azért célszerű törölni, hogy ne legyen duplán a pl. 148 -on a terven felüli écs a főkönyvben ha már eleve ott volt). Új/'Áthelyezés' mozgásnál lehetőség van a terven felüli écs nyilvántartó főkönyvének változtatására is, ha volt terven felüli értékcsökkenés és ezt is kezeli a program a főkönyvi feladásban.
 • A tárgyi eszközökhöz is lehet dokumentumokat csatolni a Tárgyi eszközök űrlapon.

2016.06.30 2.11 -es változat

 • A Rendezetlen tételek ablakban a 'deviza egyenleg' oszlop is megjelenik
 • A Rendezetlen tételek lekérdezésben a devizás és devizában rendezett számláknál a devizanem és Deviza egyenleg (itt 0 van) oszlopok halvány zöld háttérszínnel jelennek meg.
 • A Rendezetlen tételek lekérdezésben (ha M: mindegyiket kérik) a HUF-ban rendezett számláknál a főkönyv, partner, hivatkozás és az Egyenleg (itt 0 van) oszlopok halvány zöld háttérszínnel jelennek meg.
 • A T.e.áttekintése (tárgyi eszköz állapot) lekérdezésben a lekért időpontban már nem meglevő (kivezetett) eszközök szürke háttérszínnel jelennek meg
 • A Tárgyi eszközök kezelése űrlap lista képernyőjén a legfrisebb állapot szerint már nem meglevő (kivezetett) eszközök szürke háttérszínnel jelennek meg
 • A Készlet info/Rendelések ablakban egy új nyomógomb jelent meg: R.kezelés (rendelés kezelés). Ezt megnyomva új ablakban megjelenik az a rendelés, amelynek egy során álltunk. Már csak a Tételek-et kell megnyomni, és a rendelés szükség szerint módosítható vagy akár teljesen új rendelést is lehet rögzíteni.
 • A rendelés (ajánlat) tételek űrlapon ha egy tételsoron a rendelés határidejét (vagy ajánlatnál az érvényességet) módosítják, a mentéskor a program megkérdezi, hogy az új határidőt a rendelés többi soránál is módosítsa-e.
 • Az alap (1-es) cikk választó listán a jobb oldalon új oszlopként látszik a vámtarifaszám, nettó súly, bruttó súly és a liter (így pl. bevétnél ellenőrizhető, hogy nem hiányos-e)
 • Új beállítási lehetőség a Rendszer paraméterekben: TKxxxxxx yyy ahol xxxxx a felhasználó belépési neve (nem a megadható hosszú név) és a tartalomban yyy egy területkód. Ha egy felhasználóhoz ez be van állítva, akkor partner választólistán csak az ilyen trületkódú partnerek jelennek meg számára választásra. A partnertörzset megnyitva is csak ezen területkódú partnereket látja, és új partner felvitelekor is ez lesz a területkód. (A funkció beállításakor a felhasználó számára a partner ? -es keresés /pl. ?euro/ lehetősége megszűnik) Amelyik felhasználóhoz nincs ez beállítva (nincs ilyen sor, vagy a tartalom üres) annál minden partner megjelenik.
 • A 'Könyvelési tételek' űrlapon egy új nyomógomb jelent meg: Oszt. Ezt megnyomva az esetleg még fennálló könyvelési eltérést a program ráosztja a tételekre. Az első (fő) sort és az áfa könyvelési sort nem módosítja, csak a többit. Egy pár filléres eltérés így gombnyomásra eltüntethető pl. egy devizás kimenő számlánál, amelynél az automatikus kontírozás után maradhat egy kis eltérés.
 • A program alapesetben a készletérték-számítást cikk/sorozat/raktárcsoport bontásban végzi. Megjelent annak a lehetősége, hogy ez cikk/raktárcsoportra történjen, vagyis ne súlyozza, értékelje külön egy cikk egyes sorozatait. Igény esetén erről konzultációt javaslunk.
 • A program alapértelmezetten csak a készleteket hozza a készlet listákon, lekérdezéseknél (azon cikkeket, amelyeknél a cikktörzsben a Kk mező üres.) Ha szükséges, ez átállítható úgy, hogy a szolgáltatások is jöjjenek, és ne kelljen mindig a lekérdezésnél átírni a Kk. mezőnél a szóközt %-ra: KK_L_DEFAULT % Ez eddig egy karakteres beállításra működött, mostantól viszont be lehet állítani hosszabban is (pl. [ K]% ennek hatására a készlet listákon a valódi cikkeket hozza (üres) és azokat, ahol a K.k.-ban K van, vagyis a közvetített szolgáltatásokat)
 • Könyvelőirodáknak érdekes lehet, hogy - miután 2016-tól minden számlázó program köteles NAV .XML formátumban kiadni a számlákat - a más számlázó programmal készült számlák könyvelési célú beolvasására megnyílt egy olyan új lehetőség, ami talán nem igényel minden esetben egyedi illesztőprogram fejlesztést. Írtunk egy olyan beolvasót, ami a NAV .XML formátumot a PROFIT EDI formátumra konvertálja. Sajnos a beolvasás ettől még nem egyszerű, gond lehet a partnerek azonosítása is. Nagy tételszámú cég könyvelése esetén azért érdemes lehet foglalkozni vele. A letöltésről, az egyszeri beállításról és a használat módjáról kérésre tájékoztatót küldünk mailben.
 • Ha a BACKUP_PATH_ beállítás tartalmába ? kerül, akkor a program programindításkor ugyanúgy rákérdez a mentésre, mintha itt egy konkrét mentés útvonal lenne beállítva, csak ekkor az alapértelmezett BACKUP mappába megy a mentés

 

 

2015.12.02 2.10 -es változat

 • A partnertörzsben a mail mező 50 karakterre nőtt.

 

 

2015.11.16 2.09 -es változat

 • http://www.nav.gov.hu/data/cms382357/GYIK_szamlazo_program.pdf A NAV a honlapján megjelent - a számlázással kapcsolatos 'adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás'-ra vonatkozó közleményben nov. 11-én egyértelművé tette, hogy a jelentésben a cím adatokat megbontva kell jelenteni: kerület,közterület neve, közterület jellege, épület, lépcsőház, szint(emelet), ajtó. Nem tudjuk megítélni ennek fontosságát, a PROFIT programba mindenesetre beillesztettük ezek megadásának lehetőségét olymódon, hogy a lehető legkevésbé érintse a jelenlegi adatbázist, programműködést, egyedi számlaképeket, egyedi fejlesztéseket stb. A partnertörzsben a cím mező változatlan maradt, tartalmában viszont a fenti elemek - már amelyek előfordulnak - a fenti sorrendben kell hogy szerepeljenek. Azon címek esetében, amelyekben egyszer előfordul a következő szövegdarab (kis vagy nagybetűvel): utca,u.,u ,ú.,ú ,ut,út,tér (és nincs Sszint(emelet/Ajtó) a programban nem kell semmmit tenni, a jelentésben az ilyen címeknél (vagyis az előforduló esetek túlnyomó részében) semmi teendő nincs, a program a megtalált szöveg elemet köztér jellegeként és az előtte, mögötte levő részt is a megfelelő helyen jelenti. Ettől eltérő esetben, ill. bármikor, ha Önök úgy gondolják, hogy a köztér jellegének pontos megadása (a jelentés miatt) fontos, akkor a partnertörzsben a cím mezőben a megfelelő részt bal egérgombbal ki kell jelölni (a kijelölt köztér jelleg ekkor kék színű), a jobb egégombbal a mezőn kattintva legördül egy kis menü és ott a bal egérgombbal a 'Kijelölt rész -> Közterület jellege' választással a kijelölés rögzíthető. A mezőt elhagyva a cím megbontás ellenőrizhető. A köztér jellege előtti rész kezelése: A köztér jellege előtti részt (közterület neve) a program ellenőrzi, és amennyiben talál benne ker. szöveg darabot, úgy az ez előtti részt kerület adatként értelmezi. Rendkívül ritka esetben van kerület adat a címben, ha ez (ill. ennek elkülönült lejelentése) fontos Önöknek, akkor kötelezően ezzel kell a címet kezdeni, majd ker. szöveggel lezárni és ezután következhet a közterület neve. A közterület jellege utáni rész kezelése: A közterület jellege utáni részben a házszám következik, majd a program ép. szöveg darabot keres, és ha talál, akkor az előtte levő, szóköz utáni részt épület megjelölésként értelmezi. Amennyiben tehát van épület megjelölés a címben, akkor azt a házszámtól szóközzel kell elválasztani és ép. szöveggel kell kötelezően lezárni. Ezután a program lh. szöveg darabot keres, és ha talál, akkor az előtte levő részt lépcsőház megjelölésként értelmezi. Amennyiben tehát van lépcsőház megjelölés a címben, akkor azt az lh. szöveggel kell kötelezően lezárni. A cím utolsó két eleme a szint(emelet) és ajtó. Amennyiben szint(emelet) és/vagy ajtó előfordul a címben és Önök úgy gondolják, hogy a szint(emelet) ajtó pontos megadása (a jelentés miatt) fontos, akkor a partnertörzsben a cím mezőben a megfelelő szint és ajtó részt bal egérgombbal ki kell jelölni (a kijelölt rész ekkor kék színű), a jobb egégombbal a mezőn kattintva legördül egy kis menü és ott a bal egérgombbal a 'Kijelölt rész -> Szint Ajtó' választással a kijelölés rögzíthető (valójában a program itt csak a kijelölés kezdetét tárolja, az ettől jobbra levő tartalom lesz a Szint Ajtó). A Szint és Ajtó adat egymástól akár szóközzel, akár / (perjel) karakterrel elválasztható, és értelemszerűen az első adat lesz a Szint, az utána levő pedig az Ajtó. A mezőt elhagyva (vagy bármikor később rákattintva és elhagyva) a cím megbontás ellenőrizhető, a program kiírja a pontos megbontást. A Lista képernyőn (a jobb oldalon) a kijelölt közterület jellege valamint Szint Ajtó külön oszlopban látszik, és az olyan címek, amelyeknél van kijelölt adat világosszürke háttérrel jelöltek (így lehet látni, hogy a megbontás már meg lett adva). Számlázáskor a partner kiválasztó ablakban is látszik jobb oldalon külön oszlopokban a kijelölt közterület jellege és a Szint Ajtó. A cím mező fenti korrekcióját, ill. megjelölését a számla elkészítése előtt kell megtenni, a program a számlakészítés pillanatában meglevő állapot szerint jelenti majd a címet, megbontását.
 • A Törzsek/Egyéb programok megnyitása/Lekérdezések között (vagy egyszerűbben a jobboldali ábra alatti sárga 'Lekérdezések' -re kattintva) bekerült a 2016-os keltű számlázás esetén a számlázó programba kötelezően beépített 'Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás' funkció, jelentő program. A neve a programban: 'Adóhat.ellenőrzési adatszolg'. A feldolgozás varázslót indítva először bekéri a jelentés kötelező indító paramétereit (számla kelte tól/ig és/vagy számlaszám tól/ig). A 'Következő' -re kattintva a program kiírja, hogy hány számlát talált: a jelentésbe a szigorú számadású kimenő számlázás során a 2.08 vagy magasabb programváltozattal készült számlák kerülnek be (a rontottak is, ha használják ezt a funkciót). A számlák egy áttekintő táblázatban kérésre megnézhetők, majd az 'Indít' gombbal a jelentés fájl a programmappába elkészül.A fájl neve: ADOH_cégnév_dátum_idő.XML
 • Formai változás: az új rendszer számlariportok alul a riportfájl nevét kiírják.
 • Új (kötelező) beállítás: ADOMENTE_HIV tartalmába fel kell sorolni azon adómentes értékesítés áfa kategóriákat, amelyeknél a számlán adómentességre való hivatkozés szerepel 2-2 karakter hosszban vesszővel elválasztva és az utolsó kategóriánál vesszővel lezárva. Az így megjelölt adómentes értékesítések számláinál a jelentésben az Adómentes hivatkozás: true. A beállítást ne változtassa meg, legfeljebb bővítse, ha szükséges!
 • Új Elektronikus banki feladás formátum: Deutche Bank HUF formátum.

2015.09.20 2.08 -as változat

Kattintson a címre a részletekhez!

2015.07.30 2.07 -es változat

 • Új mező a cikktörzsben: EKÁER kockázatos: K Ha ezt a mezőt K-val jelölik, ezen cikkek kiadás tételsorai (számlán, szállítólevélen) a képernyőn sötétpiros színnel jelölődnek.
 • A közvetített szolgáltatásokat a cikktörzs K.k. mezőjében N helyett kérjük K-val jelölni! (jövő évi jelentéshez)

2015.04.30 2.06 -as változat

Kattintson a címre a részletekhez!

2014.10.28 2.05 -ös változat

 • Új beállítási lehetőség: ELOZO_EV_FOR X     Ha beállítják, akkor új szállítói rendelés tételsorsor felvitelekor a cikk kiválasztása után a program a jobb felső sarokban kiírja, hogy az adott cikkből mennyi fogyott az előző évben ugyanezen hónap alatt, és az utána következő hónap alatt.
 • A programban lehetőség nyílik 'csomagok' (több kölönböző cikkből álló értékesítési egység) kezelésére úgy, hogy a valódi raktárakban a csomagot kezeljük (vételezzük be, adjuk el), de egy másik beállítható (jellemzően idegenáru) raktárban a program a rész (a csomagot alkotó) cikkek virtuális készletét is vezeti. Előtte a beépülési darabjegyzék (recept) törzsbe az összetételt fel kell vinni. Valódi raktárak: CSO_V_RAKTAR  ???,???,        Virtuális rész raktár: CSO_R_RAKTAR ??? A csomag cikkeknél a cikktörzsben az ADR kat. mezőbe C-t kell írni. A müködés/leltározás ellenőrzését segítő új saját lekérdezés: ~CSOMAGE.FRX
 • Különböző hibajavítások (al-ablakok kezelésének javítása, régi adatok törlésénak javítása)
 • A Tételes készletforgalom ablakba új oszlopként bekerült a készlet (bevét vagy kiadás) tételsor 'Szöveg' mezőjének első 50 karaktere (kereshetően).
 • A korábban a CSO_V_RAKTAR  ???,???,    és  CSO_R_RAKTAR ???  -al beállítható csomag kezelés kiegészítése úgy, hogy az a vevő és szállítói ajánlat/rendelés űrlapok tétel ablakában is működjön. Ezen kívül a szállítói rendelés bevét bizonylaton való teljesítése/bevételezése ill. vevő rendelés szállítólevélen való teljesítése/kiszállítása esetén nem csak a 'csomag' cikk rendelése lesz teljesített, hanem a beépülő 'rész' cikkek rendelés tétele is, automatikusan.

2014.09.20 2.04 -as változat

 • Cikk kategóriák törzsében a kategória megnevezés hossza 50 karakterre nőtt