Aktuális programfrissítés letöltéseNAV állásfoglalás a 2021.03.31-ig tartó moratóriumról.

A lényege, hogy mindenképpen még április 1 előtt frissíteni kell legalább az új 2.33 verzióra!
Ha még nem frissítettek, és azt tapasztalják, hogy a NAV beolvasás során nem jelennek meg egyes beérkező vagy kimenő számlák, azt az okozhatja, hogy a NAV (meglehetősen későn kiderült) tervezési döntése miatt az új, jan. 4-től használható 3.0 NAV API verzóval beküldött adatszolgáltatások nem kérdezhetőek le a régi, még márc.31-ig egyébként elfogadott 2.0 NAV API verzióval, vagyis a mi 2.32 vagy régebbi verziónkkal. Tehát érdemes frissíteni mihamarabb, ha ez gond. Ha nem gond, a frissítés ráér 2021.márc. 31-ig. Viszont kérjük, vegyék figyelembe, hogy az új verzió telepítése után a partnertörzsben és az ÁFA kategóriák törzsben a számlázás folytatása előtt fontos beállítások szükségesek!
(A NAV jelenleg még fals WARN figyelmeztető üzeneteket ad a 3.0-n, ha a vevő nem adószámos és az áfa tartalom 100eFt feletti, ez ismert NAV hiba, nem kell megijedni ettől, gondolom, majd javítják valamikor).

PRO_FRIS.EXE v2.36 (2021.03.19) (ez már a 2021.01.04-től elvárt 3.0 számla adatszolgáltatást teljesítő új programverzió, (+2165 M lapok idei verzió ,+PDF elektronikus vagy papír alapú számlázás)

Rövid videó a 2.17 NAV online teszt beállításról

Ezen kívül szükséges a számlázó munkaállomások ellenőrzése, mert 2019. április 29-től a NAV az éles online számla kommunikációban kötelezően átáll a TLS1.2 -re. Ellenőrzési lehetőségek IE böngészővel:
Be kell lépni a NAV online számla webes felületre az adott munkaállomásról (a webes felület már TLS1.2-t használ). Vagy:
https://www.ssllabs.com/ssltest/viewMyClient.html (a protocol support részen ellenőrizhető)
https://tls-v1-2.badssl.com:1012 (zöld ablak megjelenik)
Ha nem működik, a Windows frissítéseket naprakészre kell hozni, illetve még Windows 7 gépen indítható:
MicrosoftEasyFix51044.msi
További információk az Onlineszamla weblapon (kezdőlap és Informatikai változások / Fejlesztői napló) Ez látszólag a fejlesztőknek szól, valójában a felhasználók (rendszergazdák) feladata a TLS1.2 biztosítása, mert nekünk nincs lehetőségünk a felhasználók gépeit elérni, állítgatni.

Telepítési útmutató
A programfrissítés után egyes hálózati munkaállomásokon a frissített program első indításakor rövid ideig egy fekete ablak látszik, ez nem jelent hibát.

Kérjük azon partnereinket, akik a programkövetési díjat az új programverzió publikálásának időpontjáig még nem rendezték, hogy rendezzék tartozásukat majd a program frissítése előtt mindenképpen konzultáljanak az Eurosoft-al!

A legutóbbi változások listája2019.02.17 2.25 -ös változat

2019.02.17 2.25 -ös változat

  • Az Egyenlegközlő lekérdezésnél is meg lehet adni egy lejárati dátumot (alapértelmezetten: 9999.12.31 ha nem használjuk), de ennek működése más, mint a Felszólító levélnél. Ott csak a megadott dátumnál régebbi lejáratú számlák maradnak, itt viszont csak azon partnerek számlái, amelyeknek van legalább egy, a megadott dátumnál régebbi lejáratú számlája. (Megjegyzés: felszólító levelet lehet az Egyenlegközlő levél lekérdezéssel is készíteni a fejléc, és a fej/lábszövegek átírásával és fordítva is, egyenlegközlőt is lehet a Felszólító levél lekérdezéssel.)
  • A Felszólító/egyenlegközlő _05 (lejárat szerinti sorrend) listájába is beépült a .pdf -es emailküldés a _01-es listához hasonlóan.
  • A ~PTGSZLH kiegészült, van lehetőség a jelentésbe kerülő tételeket üres adószám ill. országkód szerint szűkíteni
  • Új törzs került be: Minimum készletek. A cikktörzsben eddig is megvolt a lehetőség minimum és optimum készletszintek megadására, és az ott megadható adatok továbbra is használhatóak (ha az pl. a fő raktárra vonatkozik), de az új törzzsel lehetőség nyílik más raktárakban is minimum és optimum készletszintet megadni. A cikktörzsben az űrlap eszköztárába bekerült egy új nyomógomb: Min.k., így egy cikken állva könnyen felrögzíthető a cikk egyes raktárakhoz tartozó minimum és optimum készletszintje.
  • A Készlet info lekérdezés indító paraméter ablaka kiegészült egy (Rakt/M.) mezővel. Figyelem! Ennek tartalma nem befolyásolja a megjelenő készlet mennyiségeket, azt továbbra is az Ért.k. értékesítési körzet határozza meg! A mező csak a minimum készletszintek betöltését befolyásolja. Ha üresen marad, akkor a készlet info-ban megjelenő minimum és optimum készleteket a program az eddigiek szerint a cikktörzsből hozza. Ha viszont itt megadnak egy raktárat, akkor a minimum/optimum készletszintek az új törzsből jönnek úgy, hogy ha ott nincs az adott cikkhez (és a megadott raktárhoz) tétel, akkor a mezők üresen maradnak. 
  • Az új Minimum készletek törzsben EDI feladás/fogadás lehetősége. Beállítása: EDI_M_FELADA  X  A törzsből főmenü/eszközök/EDI feladás-t indítva létrehoz egy  EDI_MIK.TXT  tabulátorral határolt szövegfájlt, amiben cikkszám, raktár, minimum készlet és optimum készlet oszlopok vannak. EDI_M_FOGADA  X     A törzsből főmenü/eszközök/EDI fogadás-t indítva ugyanolyan nevű, és struktúrájú EDI_MIK.TXT -ből beolvassa az adatokat. Újat visz fel, módosítja a mennyiségeket, ill. ahol a szövegfájlban a minimum készlet 0, és volt ilyen tétel, rákérdez és Igen-re törli.
  • Az EDI_KONY 'egy bizonylat könyvelési tételeinek importálása' funkció kibővült egy oszloppal. Egy bizonylat 'könyvelési tételek' ablakában állva egy bizonylathoz plusz könyvelési tételsorokat lehet importálni előzőleg a \profit mappába EDI_KONY.TXT néven excelből 'tabulátorral tagolt szövegfájl' formátumban elmentett fájlból. A mezők kötelező sorrendje: főkönyvi szám, partner neve, T/K, érték, hivatkozási szám, devizanem, devizaérték, khely, munkaszám, ktgnem, szöveg (ami nem kell, legyen üres)

0