Aktuális programfrissítés letöltéseNAV állásfoglalás a 2021.03.31-ig tartó moratóriumról.

A lényege, hogy mindenképpen még április 1 előtt frissíteni kell legalább az új 2.33 verzióra!
Ha még nem frissítettek, és azt tapasztalják, hogy a NAV beolvasás során nem jelennek meg egyes beérkező vagy kimenő számlák, azt az okozhatja, hogy a NAV (meglehetősen későn kiderült) tervezési döntése miatt az új, jan. 4-től használható 3.0 NAV API verzóval beküldött adatszolgáltatások nem kérdezhetőek le a régi, még márc.31-ig egyébként elfogadott 2.0 NAV API verzióval, vagyis a mi 2.32 vagy régebbi verziónkkal. Tehát érdemes frissíteni mihamarabb, ha ez gond. Ha nem gond, a frissítés ráér 2021.márc. 31-ig. Viszont kérjük, vegyék figyelembe, hogy az új verzió telepítése után a partnertörzsben és az ÁFA kategóriák törzsben a számlázás folytatása előtt fontos beállítások szükségesek!
(A NAV jelenleg még fals WARN figyelmeztető üzeneteket ad a 3.0-n, ha a vevő nem adószámos és az áfa tartalom 100eFt feletti, ez ismert NAV hiba, nem kell megijedni ettől, gondolom, majd javítják valamikor).

PRO_FRIS.EXE v2.36 (2021.03.19) (ez már a 2021.01.04-től elvárt 3.0 számla adatszolgáltatást teljesítő új programverzió, (+2165 M lapok idei verzió ,+PDF elektronikus vagy papír alapú számlázás)

Rövid videó a 2.17 NAV online teszt beállításról

Ezen kívül szükséges a számlázó munkaállomások ellenőrzése, mert 2019. április 29-től a NAV az éles online számla kommunikációban kötelezően átáll a TLS1.2 -re. Ellenőrzési lehetőségek IE böngészővel:
Be kell lépni a NAV online számla webes felületre az adott munkaállomásról (a webes felület már TLS1.2-t használ). Vagy:
https://www.ssllabs.com/ssltest/viewMyClient.html (a protocol support részen ellenőrizhető)
https://tls-v1-2.badssl.com:1012 (zöld ablak megjelenik)
Ha nem működik, a Windows frissítéseket naprakészre kell hozni, illetve még Windows 7 gépen indítható:
MicrosoftEasyFix51044.msi
További információk az Onlineszamla weblapon (kezdőlap és Informatikai változások / Fejlesztői napló) Ez látszólag a fejlesztőknek szól, valójában a felhasználók (rendszergazdák) feladata a TLS1.2 biztosítása, mert nekünk nincs lehetőségünk a felhasználók gépeit elérni, állítgatni.

Telepítési útmutató
A programfrissítés után egyes hálózati munkaállomásokon a frissített program első indításakor rövid ideig egy fekete ablak látszik, ez nem jelent hibát.

Kérjük azon partnereinket, akik a programkövetési díjat az új programverzió publikálásának időpontjáig még nem rendezték, hogy rendezzék tartozásukat majd a program frissítése előtt mindenképpen konzultáljanak az Eurosoft-al!

A legutóbbi változások listája2015.04.30 2.06 -as változat

Kattintson a címre a részletekhez!

  • Készülve a várható jövő évtől érvényes változásokra, amelyek a számlázó programokat érintik: A számla elkészítésének pillanatában a program ezután láthatatlanul letárolja a szállító és a vevő név, adószám és cím adatait, valamint a számlasorokban a cikkek név és vtsz/szj adatait. Ha a saját adatokban, a vevő ezen adataiban vagy a cikk név, vtsz adataiban később változás történik, a számlamásolatban a számlakészítéskori (letárolt) állapot nyomtatódik, nem a legfrissebb. Módosító/érvénytelenítő számlák készítése esetén a program a háttérben áthozza a vevőnek az eredeti számla készítésének idején érvényben volt adatait. (Erre rá is kérdez, hogy így kell-e) Figyelem !!!: a készítéskor a képernyőn mindig a vevő mindenkori legfrissebb adatai látszanak. A pénzügyben, folyószámlán, iktatókönyvben, listákon, lekérdezésekben mindenhol egy megváltozott nevű/című vevő új és a változás előtti számlái mind csak a legfrissebb adatokkal látszanak (ahogy eddig). A letárolt adatok csak a számlamásolaton jelennek meg. Az olyan név/cím változások, amelyek csak kisbetű/nagybetű változást jelentenek pl. Kft. helyett KFT., nem tárolódnak külön, hanem amint a vevőnek egy új számla készül, a letárolt alak változik meg, vagyis ilyenkor visszamenőleg a korábbi számlák számlamásolatain is a legfrissebb változat látszik. (a program ezt nem tekinti igazi változásnak, csak javításnak). Figyelem! A plusz letárolások hatására természetesen a cégadatállományok mérete a 2.06 programcsere időpontjától kezdve gyorsabban növekszik.
  • A régi adatok törlése menüpontot indítva a régi év adatain kívül a program törli a régi évben számlákhoz az előbbiekben említett módon letárolt felesleges adatokat is, hogy az adatállomány csökkenjen.
  • Új lehetőség: MNB (ill bármilyen) árfolyamok beolvasása a devizaárfolyamok törzsbe. A Rendszer paraméterek törzsbe fel kell vinni: EDI_D_FOGADA nnnDNMjj ahol nnn jelöli a beolvasandó árfolyaméték oszlopszámát, DNM a devizanemet és jj a jelet (ha több pl. EUR árfolyammal dolgozunk). A http://www.mnb.hu/arfolyam-lekerdezes weblapon alul az 'Éves listák' résznél a kívánt pl. 2014 év kiválasztása után a letöltés gombbal egy arfolyam2014.xls exel tábla tölthető le. Ezt excellel megnyitva a 'Mentés másként'-et választva mentsük el azt Tabulátorral tagolt szövegfájl formátumban a \profit mappába EDI_ARFO.TXT néven (esetleg úgy, hogy csak a kívánt dátumtartományt hagyjuk meg). A PROFIT-ba belépve a Devizaárfolyamok törzset nyissuk meg. A főmenüből Eszközök/Edi fogadása -t indítva a program megnézésre megmutatja a szövegfájlt, és ezt becsukva egy ellenőrző kérdés után a beolvasást indíthatjuk. Jelenleg az MNB honlapjáról letölthető excel táblában az EUR árfolyam a 22. oszlopban van, tehát az EDI_D_FOGADA beállítása: 22 EUR legyen. A beolvasás után a program bezárja az űrlapot és kiírja, hogy hány új árfolyam sort vitt fel, és hány helyen változott az árfolyam meglevő sorban. (másodszor indítva nem történik tehát semmi, vagyis nem változtat, ha nem kell)
  • Új menüpont, feldolgozás varázsló jelent meg a Könyvelési menüben: -Behajtási költségátalány Indításával a kért évben késve fizetett szállítói kiegyenlítésekre vonatkozóan lehet a 40 EUR behajtási költségátalány előírását számoltatni és könyveltetni. Indítás előtt vigyünk fel egy 86-os Egyéb ráfordítás főkönyvi számot és az legyen könyvelhető (vagy keressünk egy meglevőt). Ez fixen be is állítható: BEH_RAFO_FOK . Vigyünk fel egy 46-os kötelezettség főkönyvi számot, amely legyen könyvelhető és esetleg partneres:X ha partneres analitikát szeretnénk. Ez fixen be is állítható: BEH_KOTE_FOK . A menüpontot akkor indítsuk, ha az MNB EUR középárfolyam már bent van a devizaárfolyamok törzsében. Emlékeztető: ha olyan napon van szükség árfolyamra, amely nem szerepel a devizaárfolyamok között, akkor egy lehetséges beállítással: ARF_TURESHAT 3 pl. beállíthatjuk, hogy a program hány (pl. 3) napot lépegessen visszafelé az időben, ha a megadott napon nincs árfolyam, hogy találjon (így a hétvégére eső napok is kezelhetőek). A '-Behajtási ktg.átalány' menüpontot indítva a program bekéri a gazdasági évet az árfolyam jelet (amilyen jellel az MNB közép EUR árfolyam bent van, ált.: üres), a könyvelési dátumot (éééé.12.31) a szállító főkönyvet, és a kötelezettség és ráfordítás főkönyveket. Indítva vegyesben egy K követel tételben (sok-sok 46 T tartozik könyvelési tétellel) rögzíti a 40 EUR költségátalányt minden szállító minden késedelmes (rész) fizetésére. A tételt a vegyesben még meg kell keresni, szükség esetén törölni belőle, majd könyveltté tenni.
  • Mivel a bankok és pénztárak rögzítésekor az időszak végi záróegyenleg csak akkor jó, ha a nyitó egyenlegeket már felvitték, ezért a program eddig is elvárta, hogy - amint az előző évi záróegyenleg már ismert - vigyék fel a bankokba és péztárakba a nyitóegyenleget nyitó napra (ált. előző év dec.31-re könyvelt tételként 491-el szemben). Mostantól a program a bankba ill. pénztárba való belépéskor rögtön figyelmeztet, ha a nyitó egyenleg nem jó (nem egyezik a tavalyi záróval), vagy nincs könyveltté téve. A nyitóegyenleg felvitelekor a program az érték (valamint devizás bank, valutapénztár esetén az árfolyam) mezőre való rálépéskor a helyes értéket felkínálja, így a nyitó egyenleg felvitele még könnyebb.
  • A program a devizás kimenő számlák automatikus könyvelésekor ezentúl az esetleg fellépő filléres HUF eltérést 'rákeni' az utolsó árbevétel sorra úgy, hogy az elkészült devizás számla is rögtön könyvelhető legyen. (Eddig kézzel kellett az eltérést korrigálni)
  • A program az érvénytelenítő számlákat eddig saját számlaszámon rögzítette a 'rendezetlen tételek'-be, vagyis az eredeti és azt érvénytelenítő számlákat kézzel kellett (nam túl nagy munkával) pl. a vegyesben összevezetni, rendezni. Mostantól az érvénytelenítő számlákat a program automatikusan az eredeti számla sorszámával szerepelteti a 'rendezetlen tételek'-ben. Az érvénytelenítő számla sorszáma az iktatókönyvben természetesen saját számon szerepel, de a számla 'könyvelési tételek' ablakának első sorában a hivatkozási szám nem a saját számlaszám lesz, hanem az eredeti. Így későbbi összevezetésre nincs szükség. Ha inkább az eredeti működést szeretnék, külön be kell állítani: STORNO_SAJAT X
  • Új importálási lehetőség: egy bizonylat 'könyvelési tételek' ablakában állva egy bizonylathoz plusz könyvelési tételsorokat lehet importálni előzőleg a \profit mappába EDI_KONY.TXT néven excelből 'tabulátorral tagolt szövegfájl' formátumban elmentett fájlból. A mezők kötelező sorrendje: főkönyvi szám, partner neve, T/K, érték, hivatkozási szám, devizanem, devizaérték, khely, munkaszám, ktgnem (ami nem kell, legyen üres) Előkészítés: a rendszer paraméterekhez egyszer fel kell vinni: ED_K_FOGADA X Használat, a könyvelési tételek ablakban állva a főmenü/eszközök/EDI fogadása -t kell indítani.
  • Új importálási lehetőség: egy bizonylat 'bevét tételek' ablakában állva egy bizonylathoz plusz készlet bevét tételsorokat lehet importálni előzőleg a \profit mappába EDI_TETEL.TXT néven excelből 'tabulátorral tagolt szövegfájl' formátumban elmentett fájlból. A mezők kötelező sorrendje: cikkszám, sorozat, raktár, mennyiség, bevét érték Előkészítés: a rendszer paraméterekhez egyszer fel kell vinni: EDI_B_FOGADA X Használat, a bevét tételek ablakban állva a főmenü/eszközök/EDI fogadása -t kell indítani.